Ajustările la Codul de Procedură Penală, discutate în Guvern
Guvernul va discuta, miercuri, propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală care ar urma să clarifice şi problema interceptărilor.
Articol de Angela Matei, 05 Februarie 2014, 08:26
Observaţiile au fost centralizate de Ministerul Justiţiei, în urma consultărilor avute de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ministrul Justiţiei a promis că va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiecte de lege, iar altele ca ordonanţe de urgenţă.
Propunerile vizează degrevarea instanţelor de judecată de anumite tipuri de cauze, suplimentarea posturilor de grefier, precum şi desfiinţarea unor instanţe cu un volum redus de activitate şi a parchetelor care funcţionează pe lângă acestea.
Ajustări la Codul de Procedură Penală
Vor mai fi discutate în şedinta de guvern şi unele ajustări la Codul de Procedură Penală, care ar urma să clarifice şi problema interceptărilor.
Premierul Victor Ponta spunea că interpretarea diferită ar putea fi rezolvată prin soluţia propusă de CSM, respectiv să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte, şi nu faţă de persoane.
În această situaţie, metodele speciale de supraveghere sau cercetare se vor putea dispune şi în cazul în care urmărirea penală este începută doar cu privire la faptă.
Modificarea apare într-un proiect de ordonanţă de urgenţă postat vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Şeful executivului a precizat că vor fi analizate toate aceste propuneri pentru a se vedea care sunt urgente sau care pot fi lăsate pentru dezbaterea şi adoptarea de către parlament, informează redactorul RRA.
Amintim că premierul i-a cerut, luni 3 februarie, ministrului de Justiţie, Robert Cazanciuc, să trimită la Parlament acele modificări la Codul de Procedură Penală necesare pentru a clarifica situaţiile în care se pot face interceptări telefonice.
"Domnul Băsescu şi sistemul lui vor coduri în care să fim toţi înregistraţi, să ne dea stenogramele la "Evenimentul zilei" şi după aceea să ne scuzăm noi că nu suntem vinovaţi. Noi vrem o ţară în care să nu fie înregistraţi decât cei care comit fapte penale, ceilalţi nu şi asta este diferenţa, de fapt, fundamentală, între un regim securist, al lui Băsescu, şi un sistem european, democratic, pe care noi îl promovăm", a spus la aceea dată Victor Ponta.
Potrivit documentului, metodele speciale de supraveghere, inclusiv interceptările, se pot folosi şi în cazuri în care urmărirea penală este începută cu privire la o anumită faptă, şi nu doar faţă de autorul acesteia.
Proiectul a fost elaborat pe fondul controverselor, inclusiv între preşedintele şi premier, legate de tehnicile speciale de investigaţie, care, potrivit unor specialşti, ar putea fi compromise dacă persoanele cercetate vor fi înştiinţate că sunt supravegheate, aşa cum prevede actuala legislaţie.