Agricultura din România a înregistrat niveluri record anul acesta
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că, anul acesta, România are o producţie record la floarea-soarelui şi cereale.
Articol de Sergiu Şteţ, 22 Septembrie 2011, 17:21
Recent, guvernatorul BNR declara că se aşteaptă ca, în septembrie, rata inflaţiei pe 12 luni să coboare sub 4% datorită scăderii preţurilor la majoritatea alimentelor, după ce, la începutul anului acesta, alimentele au fost vedetele scumpirilor, iar rata inflaţiei era de peste opt procente.
Producţiile mari ar trebui să aibă ca efect scăderea preţurilor, însă conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, reducerea semnificativă a ratei inflaţiei se datorează scăderii preţurilor la unele alimente, în special la legume şi fructe.
Preţurile mai mici îi bucură pe cumpărători, însă creează şi probleme, spune directorul Asociaţiei Interprofesionale Legume-Fructe, Aurel Tănase.
"Beneficiază consumatorul, este foarte bine, este alături de noi, este mulţumit. Dar la producători este o mare tragedie, nu-şi pot acoperi costurile, mai ales cei cu producţia realizată în sere şi solarii. Operarea cu preţuri mici le-a făcut un mare deserviciu", a declarat Aurel Tănase.
De altfel, în ciuda producţiilor mari la foarte multe culturi, preţurile alimentelor nu prea au scăzut. Excepţie fac doar câteva categorii de alimente, în special cele care se alterează rapid.
Printre cauzele care ţin sus preţurile alimentelor, se numără scumpirea motorinei, susţine preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli, Marcel Cucu.
"Îngrăşămintele, de exemplu, anul ăsta, au fost la preţuri aproape duble. Îngrăşăminte, pesticide, preţul la motorină a crescut, serviciile, transporturi ş.a.m.d. Sunt foarte multe elemente din devizul de calcul al culturii care au crescut", susţine Marcel Cucu.
De altfel, preţul pe care îl primesc producătorii de cereale anul acesta este mai mare decât cel de anul trecut, cu toate că recolta de cereale a fost mai mare în 2011 faţă de 2010.
Pe lângă preţurile de producţie mai mari, principala cauză în acest domeniu este preţul mare de pe pieţele internaţionale.
"Comercianţii de cereale sunt oameni de afaceri. Aceştia cumpără şi vând. În momentul în care au cumpărat de pe piaţă cerealele, indiferent de cantitatea extraordinară care s-ar găsi în România, desigur, ei vând şi au două posibilităţi: vând în ţară sau exportă, sau vând şi în ţară şi exportă. Preţul va fi foarte aproape de preţul bursei. Nici unul nu-şi permite. El cumpără grâu, porumb, floarea-soarelui în România şi nu va veni să dea fabricilor din România cu 2 lei, când poate să dea export cu 4 lei, dau un exemplu ipotetic, în condiţiile în care la bursă avem 4 lei jumate preţ", susţine Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei patronale din industria alimentară.
Conform FAO, Agenţia pentru alimente şi agricultură din cadrul ONU, indicele preţurilor alimentelor la nivel mondial a atins nivele record anul acesta.
Preţurile au crescut mult la carne, lapte şi zahăr, şi au rămas mari la cereale, în ciuda recoltelor foarte bune la nivel mondial.