Agenda şedinţelor de guvern
Luni este programată o şedinţă de guvern în care se va supune aprobării în forma finală a ordonanţei de urgenţă care va stabili cum vor fi cheltuiţi banii din PNRR.
Articol de Andrei Şerban, 12 Decembrie 2021, 22:43
Testarea elevilor nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate, spune ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Două milioane de teste rapide de Covid vor ajunge la Inspectoratele Şcolare Judeţene cel târziu mâine, potrivit oficialilor din Ministerul Educaţiei.
Din cauza întârzierilor în livrarea materialelor s-a decis schimbarea temporară pentru săptămâna viitoare a zilelor în care se vor efectua testele de salivă în cazul elevilor, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marţi şi vineri, în loc de zilele de luni şi joi.
Mâine ar urma să aibă loc o şedinţă de guvern în care se va supune aprobării în forma finală a ordonanţei de urgenţă care va stabili cum vor fi cheltuiţi banii din PNRR.
România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde de euro prin PNRR. Din această sumă, 14,24 de miliarde sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 de miliarde de euro reprezintă împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.
Prima tranşă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR în valoare de 1,85 de miliarde a fost plătită
Guvernul va avea mâine prima sa şedinţă din săptămâna viitoare pentru a adopta forma finală a ordonanţei de urgenţă care stabileşte cadrul instituţional şi financiar care va gestiona fondurile europene pe care România le va accesa prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a precizat că aceşti bani vor avea un circuit financiar în ţara noastră diferit faţă de cel pentru alte tipuri de fonduri europene, şi anume: vor trece prin buget, iar despre modul în care au fost cheltuiţi şi câţi bani mai sunt necesari se va face un raport trimestrial.
Dan Vîlceanu: Aici avem de-a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare, care sunt cuprinse şi în legile bugetare şi, ulterior, raportări din 3 în 3 luni a nevoilor şi a sumelor cheltuite. Ca un element de noutate, anumite investiţii vor fi efectuate prin Agenţiile de Dezvoltare Regională; aici mă refer la câteva investiţii din cadrul componentelor social, sănătate şi educaţie.
Tot săptămâna viitoare, guvernul va continua analiza altor acte normative care se referă la construcţia bugetului de anul viitor şi la continuarea procesului de digitalizare a administraţiei de stat.
În primul caz este vorba de ordonanţa de urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru 2022; documentul ar putea să conţină şi prevederea ca voucherele de vacanţă pentru acest an şi care nu au fost utilizate să fie folosite şi anul viitor.
Despre procesul de digitalizare a aparatului central de stat, guvernul ia în calcul o altă ordonanţă de urgenţă prin care să permită ca, anul viitor, declaraţiile de venit să fie depuse în format electronic sau pe hârtie, cu semnătură olografă.
Această posibilitate ar putea să fie prevăzută doar pentru anul viitor, pentru ca, din 2023, declaraţiile de venit să fie depuse numai în format electronic.