Agenda şedinţei de guvern
La Palatul Victoria a început şedinţa de guvern, pe agenda căreia se află şi proiectul privind construcţia de corvete multirol în România.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Februarie 2018, 12:47
În deschiderea reuniunii premierul Viorica Dancila a mai anunţat că are programată săptămâna viitoare o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.
Premierul a venit la şedinţă alături de ministrul justiţiei, dar nu a precizat dacă a avut sau nu discuţia anunţată privind situaţia din DNA în urma acuzaţiilor aduse instituţiei că ar falsifica probe în dosarele unor politicieni.
Intensificarea acţiunilor de politică externă şi, implicit, a relaţiilor cu statele partenere reprezintă un obiectiv al actualei guvernări, spunea premierul Viorica Dăncilă chiar la începutul şedinţei de guvern.
Potrivit acesteia, o atenţie specială se va acorda dimensiunii europene, urmărindu-se totodată mobilizarea miniştrilor pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene.
În acest cadrul ea a anunţat că săptămâna viitoate va avea mai multe întâlniri la Bruxelles cu preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului şi Parlamentului European, dar şi cu comisarul european pe politici regionale Corina Creţu.
Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a precizat că în şedinţa de astăzi vor fi discutate două proiecte de acte normative importante, referitoare la achziţionarea atât a sistemelor HIMARS, cât şi a corveterlor multinaţionale.
"În calitatea sa de stat membru NATO şi al UE ţara noastră are obligaţia de a-şi intensifica eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate şi cred că prin acest proiect de lege, cât şi prin hotărârea de guvern facem doi paşi foarte importanţi. Achziţionarea sistemelor HIMARS face parte din acordul guvern-guvern, este al doilea, acest acord, după sistemul Patriot, şi acest lucru este negociat în Parteneriatul strategic cu SUA", a spus Viorica Dăncilă.
Potrivit premierului aceste sisteme tehnologice performante vor putea fi realizate în România, astfel încât importante resurse se vor întoarce în industria naţională de apărare.