Agenda Parlamentului
Articol de Luminiţa Voinea, 25 Iunie 2024, 08:19
Senatorii şi deputaţii au astăzi pe agendă mai multe proiecte importante.
Unul dintre ele vizează majorarea pedepselor pentru agresorii de copii.
Documentul urmăreşte şi să descurajeze consumul de substanţe psihoactive de către persoanele care au responsabilitate faţă de copii.
Numirea unor membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună pentru numirea a doi noi membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Recent, Senatul a adoptat ca for decizional o propunere legislativă prin care minorităţilor naţionale li se asigură reprezentarea în Colegiul CNSAS.
Modificarea unor comisii parlamentare
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului reunit mai figurează modificări în componenţa unor comisii parlamentare.
La Senat, aşteaptă votul decizional un proiect de lege care prevede, printre altele, că activitatea secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General se va desfăşura cu minim 14 procurori.
Documentul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi se află în procedură de urgenţă.
Pedepse pentru agresorii de copii
Pe de altă parte, în atenţia Comisiei juridice a Senatului intră o propunere legislativă prin care agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor.
Astfel, în cazul punerii în pericol grav a vieţii sau integrităţii unui minor, pedeapsa prevăzută este de 5-10 ani de închisoare, înlocuind astfel intervalul de 3-7 ani, stabilit de legea în vigoare.
Proiectul de lege a fost elaborat având în vedere şi impactul devastator al consumului de droguri de către un părinte sau tutore asupra copilului.
Potrivit propunerii, situaţia devine astfel circumstanţă agravantă şi duce la o majorare a sentinţei, între 7 şi 12 ani de închisoare.
Scopul legii este de a descuraja consumul de substanţe psihoactive de către persoanele care au responsabilitatea faţă de copii, arată iniţiatorii.
Documentul este dezbătut, de Senat, ca primă cameră sesizată.
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 25 iunie).