Agenda parlamentară a săptămânii
Senatul dezbate în calitate de primă cameră sesizată proiectul de lege potrivit căruia depozitele în aur constituite de Banca Naţională în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur a ţării.
Articol de Alina Stănuţă, 01 Aprilie 2019, 09:00
Documentul a fost iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de către liderul de grup al social-democraţilor din Senat, Şerban Nicolae.
Acesta consideră că România îşi poate permite în prezent să-şi ţină rezerva de aur acasă, pentru că are o creştere economică sustenabilă şi o inflaţie sub control.
La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, susţine că demersul PSD este unul strict politic şi că iniţiatorii proiectului încearcă, de fapt, să reabiliteze imaginea partidului.
Mâine, 2 aprilie, Comisia juridică a Senatului este aşteptată să înainteze un raport la cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
DNA îl acuză că în perioada 2007 - 2008, când era premier, ar fi luat mită 800.000 de dolari de la o companie austriacă.
Pe ordinea de zi a Senatului şi a Camerei Deputaţilor de săptămâna aceasta mai figurează două moţiuni simple iniţiate de opoziţie.
La Senat, PNL şi USR, au depus moţiunea simplă împotriva ministrului justiţiei, Tudorel Toader, iar la Camera Deputaţilor astăzi va fi dezbătută moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP la adresa ministrului transporturilor, Răzvan Cuc.
Semnatarii documentului îl critică pe acesta pentru modul în care a gestionat companiile de transport aerian şi feroviar.
Lucian Bode, deputatul PNL: Într-o lună de mandat două domenii strategice pentru economia României se află într-o criză fără precedent din cauza unor decizii iresponsabile în ceea ce priveşte managementul acestor sectoare. În cele câteva săptămâni de mandat domnul ministru Răzvan Curcă a girat o serie de modificări legislative care aruncă în derivă transportul public de persoane din România.
Pe de altă parte, în parlament ar putea intra în săptămâna aceasta pe traseul legislativ documentul care modifică Ordonanţa de Urgenţă 114, adoptat vineri de guvern şi care schimbă modul de calcul al indicelui robor.
Totodată executivul a menţinut plafonarea preţului la gaze şi energie electrică doar pentru consumatorii casnici. Preşedintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că noua forma a Ordonanţei 114 este în beneficiul cetăţenilor.
Călin Popescu-Tăriceanu: Ministrul energiei, domnul Anton, a fost cel care de la început de când a fost emisă ordonanţa a făcut o observaţie în legătură cu taxa de 2% pe cifra de afaceri, care ar afecta în mod negativ companiile care lucrează în domeniul cărbunelui. Această taxă a fost anulată. De asemenea, s-a renunţat la plafonarea preţului gazelor pentru consumatorii industriali.
Pe de altă parte, Senatul şi Camera Deputaţilor au programată mâine o şedinţă solemnă în cadrul căreia se vor marca 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.