Agenda parlamentară a săptămânii
Moţiunea simplă depusă la Camera Deputaţilor de PNL la adresa ministrului educaţiei și audierea fostului director adjunct al SRI, Florian Coldea, se află pe agenda parlamentarilor.
Articol de Angela Matei, 05 Martie 2018, 06:14
Săptămâna viitoare, parlamentul va concentra, ca de obicei în ultima perioadă, evenimentele cu cel mai mare impact - de la moţiunea simplă depusă la Camera Deputaţilor de PNL la adresa ministrului educaţiei, până la audierile din diferitele comisii de la Senat.
Poate cea mai spectaculoasă va fi Comisia SRI, unde este programată audierea fostului director adjunct al serviciului, Florian Coldea.
Deputaţii încep săptămâna cu o dezbatere privind starea educaţiei din România şi finanţarea acestui domeniu.
Iniţiativa aparţine PNL, care a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Valentin Popa, pe care-l acuză de lipsă de profesionalism.
Liberalii îi reproşează, printre altele, întârzierile la plata salariilor şi tendinţa în creştere a abandonului şcolar. Argumentele aparţin liderului de grup din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan:
"Bilanţul conducerii PSD-ALDE în domeniul educaţiei constă în: şcoli închise în anul Centenarului; inspectori demişi prin fax, pentru că nu corespundeau ordinelor de partid; probe de examen în afara legii; abandon şcolar în creştere; şcoli care nu îi învaţă pe tineri meserii, iar diplomele sunt departe de a certifica competenţe. PNL trage în felul acesta un semnal de alarmă asupra unui ministru care trebuie demis de urgenţă din Cabinetul Dăncilă, până nu este prea târziu", a spus Raluca Turcan.
Moţiunea va fi dezbătută mâine şi votată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
Amendamente la Legea salarizării
Pe agenda parlamentarilor se află şi ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a completat în luna decembrie Legea salarizării.
Ministrul Olguţa Vasilescu a precizat că va aduce o serie de amendamente în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru muncă, astfel încât să beneficieze de majorări salariale şi categorii de bugetari precum cei din direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului.
"Eu am dat un singur exemplu public: este vorba de şefii de centre de la DGASPC, care au avut scăderi salariale - nu foarte mari, de 300 de lei, dar ne gândim să le ridicăm un pic coeficientul, ca să nu mai aibă aceste scăderi salariale, pentru că totuşi este vorba de şefi de instituţii care au în subordine câteva zeci, dacă nu chiar sute de angajaţi", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Fondul suveran de investiții
În atenţia comisiilor parlamentare revin şi proiecte importante, a căror dezbatere a fost amânată până acum.
Astfel, senatorii din comisiile economică şi de buget au pe ordinea de zi proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
În acest caz, discuţiile au fost amânate la solicitarea Ministerului Finanţelor, care are discuţii cu specialiştii Eurostat.
Fondul suveran este gândit ca un instrument de finanţare pentru proiecte strategice de dezvoltare a unor domenii-cheie, precum infrastructură sau agricultură, însă fără impact asupra deficitului bugetar.
Audierea lui Coldea
Şi Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI continuă audierile, săptămâna viitoare fiind aşteptat fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea.
Nu în ultimul rând ar urma să înceapă activitatea şi Comisia de anchetă pentru verificarea activităţii directorului SPP, Lucian Pahonţu, după ce prima şedinţă a fost dedicată unor probleme organizatorice.