Agenda electorală 7 mai
Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 7 mai 2019.
Articol de Alina Bordeiaşu, 08 Mai 2019, 08:30
Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală - Realizator: Alina Bordeiaşu - Bun găsit, sunt Alina Bordeiaşu şi vă prezint un grupaj de ştiri electorale:
Acţiunile de campanie continuă şi astăzi în ţară: PNL Suceava organizează o întâlnire cu cetăţenii la Casa de Cultură din municipiu, iar filiala Satu Mare a programat o conferinţă de presă, la care participă o parte din candidaţii PNL; echipa USR PLUS va ajunge la Hunedoara, în timp ce candidaţii, în timp ce candidaţii PRO România vor avea discuţii pe teme de educaţie cu cetăţenii din Brăila; Peter Costea, independent, se va opri la Oradea şi Cluj-Napoca.
*
Realizator: Pe locul trei, pe lista PSD la europarlamentare, se află Claudiu Manda. La mitingul organizat la Craiova, el a declarat că în judeţ sunt în desfăşurare peste 150 de proiecte, unele cu bani europeni;
Claudiu Manda: Dragi doljeni, avem peste 160 de proiecte de dezvoltare a localităţilor noastre cu bani europeni sau cu bani guvernamentali, în derulare în acest moment. Vorbim de proiecte cu alimentare cu apă, canalizare, şcoli, grădiniţe, drumuri, iluminat public, sedii de primării. Şi nu ne vom opri aici, vom continua proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor şi localităţilor noastre. Avem un al doilea proiect major şi nu ne vom opri până nu o să-l vedem înfăpuit: drumul expres Craiova - Piteşti.
Realizator: Declaraţie consemnată de Florin Firu, corespondent Radio România.
*
Realizator: Rareş Bogdan, candidatul care deschide lista PNL, spunea, la Târgul Mureş, că trebuie găsite soluţii pentru ca România să nu mai fie codaşă la accesarea fondurilor europene.
Rareş Bogdan: Eu, cel puţin, am o nedumerire de ani de zile: România este la 27% absorbţie reală, încasat 18%, iar Polonia şi Spania solicită bani din exerciţiul următor, pentru că au depăşit toate baremurile. O să iau trei dintre europarmentarii români cu experienţă deja, plus doi dintre cei intraţi noi pe listă, şi o să facem următoarea chestiune: vom merge la Varşovia şi la Madrid. Dacă ăia reuşesc să o facă, haideţi să luăm ghidurile din Polonia, că sunt campioni, pentru că nici ei n-au ştiut, i-au învăţat nemţii.
Realizator: A consemnat Marcela German.
*
Realizator: Cristian Ghinea, candidatul Alianţei USR PLUS a declarat, la Bistriţa, că îşi doreşte ca Alianţa să participe la înfiinţarea unui nou grup de eurodeputaţi, meniţi să salveze Uniunea Europeană.
Cristian Ghinea: Sper eu că USR PLUS va participa la crearea unui nou grup europarlamentar, un grup menit să salveze Uniunea Europeană, un grup menit să se lupte cu aceste curente naţionaliste, izolaţioniste, care ameninţă unitatea şi stabilitatea Uniunii Europene. Sper să fim noi acolo, ca membri fondatori - atenţie! - la acest nou grup politic în Parlamentul European, care-şi propune să aducă o viziune, nouă, asupra renaşterii europene.
Realizator: Declaraţie consemnată de Cristiana Sabău.
*
Realizator: Imaginea ţării noastre la Bruxelles trebuie privită din altă perspectivă - spunea, la Craiova, candidatul ALDE, Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian: Ţările care au aderat după 2004 au alt statul în Uniunea Europeană decât ţările care au aderat mai devreme. Se vede şi la nivel de mentalitate, ţările astea n-au avut niciodată colonii, n-au avut teritorii de peste mări, de aceea atitudinea lor faţă de refugiaţi este cu totul alta. Al doilea lucru însă este legat - şi aici este foarte grav - de atitudinea ţărilor mai vechi în Uniunea Europeană faţă de cele mai noi în legătură cu finanţările şi cu oportunităţile europene. România este discriminată în Uniunea Europeană. Această discriminare trebuie să fie îndepărtată.
*
Realizator: Ioana Constantin canidează pe lista PMP. Aflată la Târgovişte pentru a discuta cu cetăţenii, ea a vorbit şi despre candidaţii partidului.
Ioana Constantin: Credem cu tărie că avem cea maia bună listă, pentru că avem cu singuranţă cel mai bun om politic şi cel mai bun candidat pentru europarlamentare pe această listă, şi vorbvesc aici despre preşedintele Traian Băsescu. Am construit această listă încercând să îmbinăm experienţa, aşa cum este, de exemplu, preşedintele Traian Băsescu sau alţi colegi de-i noştri parlamentari, cu entuziasmul oamenilor tineri.
Realizator: Declaraţia a fost consemnată de Anda Ştefan.
*
Realizator: Gregoriana Tudoran, candidat independent ce luptă pentru regiunea Moldova, s-a întâlnit cu alegătorii din Iaşi, oraşul său natal. Discuţiile au vizat construcţia autostrăzilor în regiune.
Gregoriana Tudoran: Eu, alături de colegii mei de la "Împreună pentru A8", milităm pentru construcţia autostrăzilor Moldovei, de 2 ani de zile. Este esenţial să avem această finanţare, aprobată de Comisie la sfârşitul lui 2021, altfel nu vedem autostrăzile Moldovei construite înainte de 2030. Unii europarlamentari ai Molodovei şi ai României trebuie să militeze pentur finanţarea europeană, pentru construcţia spitalelor regionale şi, evident, ceea ce mă interesează extraordinar de mult este modernizarea, tot cu bani europeni, a instituţiilor de învăţământ.
Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 mai, ora 17:00)
Realizator: Bun găsit. Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint ştiri din campania pentru alegerile din 26 mai.
*
Realizator: Jurnalista Carmen Avram candidează pe lista PSD la alegerile europarlamentare. Prezentă la un târg cu profil agricol din Botoşani ea a afirmat că fermierul român va reprezenta o prioritate în mandatul său.
Carmen Avram: Îmi e drag şi în acelaşi timp îmi pare rău pentru fermierul român care a hrănit România sute de ani şi care a avut în ultimii 10 - 15 ani o soartă foarte greu, mai are şi obstacole puse în calea lui de către marile corporaţii care nu-l lasă să se extindă, băncile nu-i dau credite, în supermarketuri nu reuşeşte să intre şi este trist şi foarte periculos pentru România să perpetuăm această de situaţie.
Realizator: A consemnat de la Botoşani corespondenta noastră Gina Poenaru.
*
Realizator: Şi fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat pe lista PMP, a declarat că în Parlamentul European trebuie să fie susţinută cauza fermierilor din estul Europei. El a arătat că nu este corect ca aceşti fermieri să primească subvenţii mai mici decât cei din vestul continentului.
Traian Băsescu: Este un subiect de interes pentru toate statele din Europa Centrală şi de Est, toate statele foste comuniste, pentru că toţi avem subvenţiile, spre exemplu la hectar, cum la jumătate din subvenţia pe care o au fermierii din vechile state membre şi atunci trebuie accelerat procesul de egalizare a subvenţiilor.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul nostru, Andrei Şerban.
*
Realizator: Europarlamentarul Renate Weber candidează din partea ALDE pentru un nou mandat de eurodeputat. Ea a declarat, la Bistriţa, că alegerile din 26 mai sunt cele mai importante din istoria Uniunii Europene, întrucât de rezultatul lor depinde viitorul acestei construcţii care se confruntă cu nemulţumiri pe fondul unei politici protecţioniste:
Renate Weber: Când vorbesc de o politică protecţionistă mă refer, de exemplu, la efectele pe care le-a avut Directiva privind lucrătorii detaşaţi, unde clar noi am avut de suferit la pachetul legislativ privind transportatorii internaţionali Voda test dublu Standard este inadmisibil pe site produse care au aceeaşi etichetă şi conţinutul să nu corespundă cu ce este pe etichete
Realizator: A consemnat corespondenta noastră Cristiana Sabău.
*
Realizator: Comisarul european Corina Creţu candidează pentru un nou mandat de eurodeputat pe lista partidului PRO România. După ce a vizitat şantierul podului peste Dunăre de la Brăila, Corina Creţu a vorbit despre şansa de a folosi fonduri europene pentru această construcţie importantă pentru investiţiile din ţara noastră:
Corina Creţu: Ştiţi foarte bine că podul de la Brăila este inclus în Master Planul de transport pe care l-am adoptat împreună cu domnul prim-ministru Ponta în 2015, reprezintă unul din obiectivele propuse pentru a primi finanţarea europeană prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Din păcate, nu a fost depus până acum la Comisia Europeană, deşi domnul prim-ministru Tudose a semnat partea de cofinanţare şi practic s-au pornit lucrările.
Realizator: A consemnat corespondenta RRA Gina Bahor.
*
Realizator: Candidatul independent George Simion consideră că introducerea votului electronic, crearea de birouri de integrare în consulatele româneşti din UE şi realizarea unui contact pentru raportarea cazurilor de exploatare şi discriminare înseamnă respect pentru diaspora. El propune, de asemenea, un sistem european de recunoaştere automată a calificărilor profesionale, a diplomelor universitare şi post-universitare obţinute în spaţiul comunitar şi program naţional de consiliere pentru copiii cetăţenilor români plecaţi la muncă în străinătate.
*
Realizator: Candidatul PNL pentru europarlamentare Rareş Bogdan îşi propune să consulte ghidurile folosite de Polonia şi Spania pentru atragerea fodurilor europene. El apreciază că este nevoie de reglementări în acest domeniu care să elimine diferenţele existente între România şi alte ţări.
Rareş Bogdan: România este la 27% absorţie, real a încasat 18% - 17,8 - semnat 27, iar Polonia şi Spania solicită bani din exerciţiul următor pentru că au depăşit toate baremele. Dacă ăia reuşesc să o facă, haideţi să luăm ghidurile din Polonia, că sunt campioni, pentru că nici ei nu au ştiut, i-au învăţat nemţii.
Realizator: A consemnat corespondenta RRA Marcela German.
"Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală"
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 mai, ora 20:00) - Realizator: Petruţa Dinu - Bună seara! Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint un grupaj de ştiri din campania electorală.
*
Realizator: Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat în cadrul unui miting electoral organizat la Cluj-Napoca că Alianţa 2020 USR-PLUS are şansa să câştige alegerile parlamentare de anul viitor şi să îl dea, astfel, pe viitorul şef al Guvernului.
Dan Barna: Imaginaţi-vă, la anul, în 2020, final de an, Alianţa USR-PLUS va da primul ministru al României, competent şi onest, probabil cel mai competent şi onest pe care l-a avut România. Şi atunci, în momentul acela, fiecare dintre noi îşi va aminti că drumul nostru împreună începe astăzi, în mai, la Cluj, în 2019.
Realizator: A consemnat Claudiu Pădurean.
*
Realizator: Preşedintele PRO România, Victor Ponta, candidat pe lista formaţiunii la alegerile pentru Parlamentul European, critică guvernul pentru că nu sprijină realizarea marilor proiecte naţionale cu fonduri europene. El a vorbit la Brăila despre finanţarea prin parteneriat public-privat.
Victor Ponta: Deocamdată nu avem niciun parteneriat public-privat, avem vorbe. Eu sunt păţit, sunt vaccinat, sunt cu cicatrici pe mine după povestea cu Comarnic-Braşov şi chiar ştiu ce înseamnă parteneriat. Toate astea la un moment dat trebuie să le plătească cineva. Împrumuturile de zi cu zi, întrebarea mea este cine le plăteşte? Să nu îmi spuneţi copiii noştri, pentru că din păcate copiii noştri nu vor mai sta în România dacă o ţinem aşa, o să plece. Cine o să plătească pensiile? Nu copiii noştri, că o să plece.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Gina Bahor.
*
Realizator: Liderul PSD, Liviu Dragnea, îşi doreşte ca reprezentanţii României în Parlamentul European să atragă mai multe fonduri europene. Declaraţia a fost făcută la un miting electoral la Craiova.
Liviu Dragnea: Oamenii care vor merge în Parlamentul European ei vor merge pentru România, sunt oameni în care eu am încredere maximă, niciunul nu a fost pus pe listă dacă nu prezenta încredere. Niciunul nu ajungea pe această listă dacă nu era patriot. Niciunul nu ajungea pe această listă dacă nu avea curaj să vorbească pentru România.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Florin Firu.
*
Realizator: Candidatul PNL Rareş Bogdan declara recent la un miting electoral organizat de liberali la Focşani că în ultimul sondaj partidul său are 27% din voturile electoratului. La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că alegerile se câştigă muncind în fiecare localitate din ţară.
Ludovic Orban: Suntem în mijlocul bătăliei. Chiar dacă sondajele de opinie ne dau pe primul loc, pe un scor foarte ridicat, nu avem voie să ne culcăm pe o ureche, alegerile se câştigă în teren, pe câmpul de luptă. Este adevărat că fiecare dintre voi trebuie să se bată în localitatea în care trăieşte să îi convingă pe toţi concetăţenii săi să vină la vot şi să voteze Partidul Naţional Liberal.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Gabriel Sava.
*
Realizator: Preşedintele partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu-Tăriceanu, declara recent la Constanţa că europarlamentarii ALDE vor apăra la Bruxelles interesele ţării.
Călin Popescu-Tăriceanu: Sloganul de campanie este: "Respect România!" Dacă vrem ca noi să fim respectaţi de ceilalţi, de străini, trebuie în primul rând să ne respectăm între noi. Şi cu o astfel de echipă am convingerea că vom face o figură onorabilă, adică vreau ca ceilalţi să se uite la noi, la români, cu admiraţie şi cu respect, pentru că avem astfel de oameni şi eu cred că în Parlamentul European fiecare ţară îşi trimite pe cei mai buni dintre cei mai buni.
*
Realizator: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a vorbit alegătorilor din Arad despre fondurile de coeziune, cu ajutorul cărora Uniunea Europeană acţionează pentru a elimina diferenţele economice şi sociale dintre state.
Kelemen Hunor: La nivelul fondurilor de coeziune, România a fost permanent repetentă. De aceea, am propus să se gândească o realocare de la Programele Operaţionale de Infrastructură Mare, unde nu se vor cheltui banii alocaţi României, o redicţionare de 2 miliarde de euro către Programele Operaţionale Regionale. Atunci, pentru fiecare judeţ, ar însemna investiţii în ceea ce priveşte infrastructura, dezvoltarea locală, creşterea calităţii vieţii pentru fiecare om din fiecare judeţ.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Ioan Suciu.
*