Agenda Consiliului European de la Bruxelles
Răspunsul Uniunii Europene la invadarea Ucrainei de către Rusia este tema centrală a reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
Articol de Oana Bâlă, 21 Martie 2022, 08:26
În această săptămână vor avea loc summituri extraordinare ale NATO, Uniunii Europene şi G7, care să stabilească răspunsul Occidentului la cea mai gravă criză umanitară şi de securitate declanşată în Europa după al doilea război mondial.
Preşedintele american, Joe Biden, va veni în Europa şi va participa miercuri şi joi, la Bruxelles, la toate aceste reuniuni, iar vineri va vizita Polonia. Liderul american nu va merge şi în Ucraina în timpul călătoriei sale în Europa.
Occidentul se pregăteşte să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, să crească ajutorul defensiv acordat Ucrainei şi să aprobe un pachet de măsuri care să scape Europa de dependenţa hidrocarburilor ruseşti
Răspunsul Uniunii Europene la invadarea Ucrainei de către Rusia este tema centrală a reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, iar şefii de stat şi de guvern vor evalua cele mai recente evoluţii de pe teren, situaţia umanitară şi cea a refugiaţilor ucraineni.
Recent, Consiliul a aprobat o propunere legislativă care va permite deblocarea rapidă a unor fonduri din cadrul politicii de coeziune şi va ajuta ţările şi regiunile Uniunii Europene să ofere sprijin de urgenţă persoanelor care fug din calea agresiunii militare a Rusiei.
În plus, statele membre vor putea utiliza zece miliarde de euro în cadrul asistenţei de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei, unul dintre cele mai mari programe de investiţii publice ale Uniunii în urma pandemiei.
Şefii de stat şi de guvern vor discuta şi despre securitate şi apărare, despre modul în care Uniunea Europeană ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv atunci când se confruntă cu crize.
Consiliul European va mai discuta şi despre preţurile energiei care se menţin la niveluri ridicate şi impactul acestui fapt asupra cetăţenilor şi întreprinderilor, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuţie, propunând opţiuni privind asigurarea unor preţuri accesibile la energie.
Se aşteaptă totodată ca liderii europeni să decidă la summmit ca ţările Uniunii să înceapă imediat să îşi reumple depozitele de gaz pentru a se pregăti pentru iarna viitoare.
România este reprezentată la reuniunea Consiliului European de preşedintele Klaus Iohannis, care va merge şi la summitul NATO, care are loc tot la Bruxelles.
Şeful statului va vorbi în faţa aliaţilor despre situaţia de securitate din regiune şi despre nevoia întăririi Flancului Estic.