Aflux de parlamentari "migratori" în PSD
Social-democraţii susţin că venirea mai multor parlamentari din opoziţie, cu precădere din PP-DD, în grupul PSD nu face parte din vreo strategie de a crea o supermajoritate.
Articol de Constanţa Comănici, 14 Octombrie 2013, 16:36
"Nu există nicio altă majoritate pe care vrem să o construim, întotdeauna PSD a avut cel mai puternic grup politic şi aceasta este ţinta oricărui grup politic, să aibă un grup majoritar. Dar eu spun încă odată, şi eu, şi premierul Victor Ponta rămânem la ideea veche că, odată cu modificarea Constituţiei, trebuie să blocăm migraţia politică. Şi atunci când această Constituţie va avea, aşa cum am câştigat şi noi alegerile, şi partea etică, eu voi fi unul dintre cei care o vor vota cu ambele mâini şi voi face şi un lobby puternic, aşa cum am promis, pentru că am câştigat alegerile pe acest principiu şi eu vreau să rămân solidar cu principiile care ne-au adus pe noi, cu 70%, la câştigarea alegerilor", a declarat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Zgonea, a explicat, luni, la Palatul Parlamentului, că dintotdeauna grupurile mari au purtat negocieri cu parlamentari din alte partide.
"Dacă o să vă uitaţi la istoricul unei mari părţi dintre cei care au venit, ei au fost membri ai PSD. Din varii motive s-au dus în alte zone, au vrut să candideze, unii au avut această ambiţie personală. Pe textul de lege, aşa cum e el deformat, am avut şansa să avem mai mulţi parlamentari în Parlamentul României - noi avem 78 de locuri în plus -, suntem într-un text de modificare acum, în aşa fel încât dacă sunt doi sau trei parlamentari pe acelaşi colegiu să nu mai putem să facem alegeri, astfel încât posturile statului să fie reduse pentru că au reprezentare în Parlament", a susţinut Valeriu Zgonea.
El a respins acuzaţiile conform cărora parlamentarii care s-au afiliat grupului PSD ar fi beneficiat de foloase materiale de pe urma transferărilor.
"Nu am văzut parlamentari care să primească bani, nu am auzit, dar sunt alte instituţii ale statului care pot să probeze veridicitatea unor astfel de afirmaţii" a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
Cât priveşte migraţia parlamentarilor, Valeriu Zgonea a subliniat că numai modificarea Constituţiei poate opri acest fenomen.
"Eu am spus ce spuneam şi înainte de 2013, probabil că o Constituţie modificată, în care deputaţii să nu mai poată migra dintr-o parte în alta decât dacă îşi pierd mandatul ca şi aleşi locali, ar fi un lucru benefic pentru România", a completat Valeriu Zgonea.
PP-DD îi acţionează în judecată pe "migratori"
Conducerea PP-DD a anunţat că luni îi va acţiona în judecată pe cei 27 de parlamentari care au părăsit formaţiunea şi s-au alăturat altor grupuri parlamentare sau care au fost excluşi.
Mai mult, potrivit declaraţiilor liderului deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, partidul său vrea să le ceară câte 2 milioane de euro, celor care au părăsit formaţiunea.