Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, apel pentru combaterea corupţiei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă ţările membre să ia măsuri pentru combaterea corupţiei, printr-o scrutare mai atentă a politicienilor şi magistraţilor.
Articol de Sorin Croitorescu, 28 Iunie 2017, 08:12
Apelul a fost adresat atât democraţiilor consolidate, cât şi celor mai noi, în timpul sesiunii de vară a Adunării.
Lupta împotriva corupţiei rămâne nu doar fundamentul statului de drept, ci şi o componentă esenţială a democraţiei veritabile - consideră Adunarea Parlamentară, care invită toate statele membre şi partenere să promoveze integritatea şi transparenţa în viaţa publică.
Printre măsurile concrete recomandate se numără adoptarea de reguli riguroase privind declaraţiile de avere şi de interese ale membrilor guvernului şi parlamentelor, ale liderilor de partide, judecătorilor şi procurorilor. Adunarea Parlamentară face, de asemenea, un apel la promovarea de către parlamentele naţionale de măsuri în favoarea transparenţei şi responsabilităţii; printre ele, asigurarea faptului că imunitatea parlamentară nu împiedică urmărirea penală pentru corupţie.
Senatorul Titus Corlăţean observa, nu fără satisfacţie, că în raportul care a generat dezbaterea, România nu este de această dată printre studiile de caz în sens negativ.
"Nu ar mai trebui să ne mai facem atât de multe complexe şi să ne generăm noi înşine, singuri, probleme prin dezbatere internă, prin greşeli politice care se fac în plan intern, pentru că fenomenul corupţiei este o realitate, el există şi în alte state cu mult mai mare vechime democratică şi, iată, generează probleme inclusiv aici, la Adunarea Parlamentară",a spus Titus Corlăţean.
Am întrebat-o pe Alina Gorghiu, membră a delegaţiei României, cât de extins este fenomenul corupţiei în Europa şi care este principalul pericol pe care îl generează.
"Gândiţi-vă că dezbaterea porneşte dintr-un punct esenţial, valabil şi în România, valabil şi în Ucraina şi în Marea Britanie şi la nivelul Consiliului Europei şi anume: scandaluri de corupţie în elita politică duc la decredibilizarea instituţiilor publice democratice din aceste state. În momentul în care ai decredibilizat instituţiile, ai creat o nişă pentru politcieni extremişti, pentru politicieni populişti, care spun despre domniile lor că reprezintă singura soluţie pentru naţiune", a răspuns Alina Ghorghiu, citată de corespondentul RRA la Strasbourg.