Adrian Păunescu, comemorat la Chişinău
La Chişinău, unde a fost comemorat sâmbătă, oamenii au venit să-i aducă un ultim omagiu poetului care a simţit mereu Basarabia alături. Foto: Agerpres
Articol de Politica Romaneasca, 07 Noiembrie 2010, 16:53
Poetul Adrian Păunescu a fost comemorat, sâmbătă, la Chişinău.
Flori şi lumânări în memoria poetului au fost puse în Scuarul Europei din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din Capitală.
Oamenii au venit să-i aducă un ultim omagiu poetului care a simţit mereu Basarabia alături.
În acest context, la Biblioteca Naţională a fost organizată o expoziţie dedicată creaţiei lui Adrian Păunescu, ce include cărţile poetului, discuri cu melodii scrise pe versurile acestuia, cărţi de critică literară şi fotografii.
Acum câteva luni, Adrian Păunescu a devenit membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a spus că Adrian Păunescu este o personalitate care, practic, s-a sacrificat pentru Republica Moldova.
"Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că am reuşit să îl alegem membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Moldova. Pământeanul nostru, un mare poet, un clasic al poeziei în viaţă care a fost, determinat de colegii săi - Grigore Vieru a spus acest lucru. Mulţumim încă o dată, pentru că pentru mine personal, pentru colegii mei din Academia de Ştiinţe şi nu numai, Adrian Păunescu este un simbol al naţiunii, un simbol al culturii, o voce care a purtat durerile noastre, a purtat nevoile noastre. Este o voce care a cerut locul cuvenit a intelectualităţii în societate. Este o personalitate care a ţinut la basarabeni, la moldoveni. Este o personalitate care, practic, s-a sacrificat pentru noi. Toată viaţa, cât oi fi eu, îl ţin minte şi l-am auzit, toată viaţa a pledat pentru noi. A fost un apărător al nostru. Pentru aceasta noi îl iubim, pentru aceasta noi îl avem aici, în Academia de Ştiinţe. Ne pare foarte rău, suntem toţi foarte trişti că este o mare pierdere, o pierdere fizică, că el nu va mai fi fizic cu noi, dar spiritual el va fi mereu. El este înscris în Cartea de aur a spiritului moldav", a spus Gheorghe Duca.
El a vorbit şi despre prietenia care l-a legat de Adrian Păunescu.
"Noi suntem dintr-un sat, Copăceni, actualul raion Sângerei a fost judeţul Bălţi. Părinţii lui au fost, în perioada '41 - '45, profesori de şcoală, părinţii mei, în perioada '50 - '52, au fost tot profesori de şcoală, în aceeaşi şcoală, în satul Copăceni. Suntem amândoi dintr-o familie de intelectuali din acelaşi sat. Eu să spun că m-a legat faptul că suntem pământeni? Da, dar mai mult m-a legat de el poezia lui, intelectul, gândirea lui filozofică şi foarte, foarte profundă, foarte profundă. Toate poeziile, toate activităţile - politice, sociale - toate ca una au purtat pentru noi un mare spirit, au purtat pentru noi o mare dragoste faţă de poporul nostru, de limba română, de identitatea noastră şi noi l-am iubit şi îl vom iubi, cred că veşnic", a afirmat Gheorghe Duca.
Adrian Păunescu s-a stins din viaţă vineri dimineaţă, la vârsta de 67 de ani.
El a fost internat pe 26 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca în stare gravă, diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, renală şi hepatică.
Adrian Păunescu, născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova, a fost poet, publicist şi om politic.
El este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.
(Material preluat de la Radio Moldova)