Adrian Năstase renunţă la funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, nu mai doreşte să candideze la nici o funcţie de conducere în Parlament, în urma condamnării la doi ani de închisoare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Februarie 2012, 11:09
Adrian Năstase se retrage din conducerea Camerei Deputaţilor, după ce, luni, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii".
Liderul grupului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a precizat că Adrian Năstase l-a anunţat că nu mai doreşte să candideze la nicio funcţie în Biroul Pemanent al Camerei, respectiv la cea de vicepreeşdinte, pe care o deţinea.
Năstase a motivat că face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, având în vedere situaţia sa.
"Domnul Adrian Năstase m-a anunţat că nu mai doreşte să candideze la nicio funcţie în Birroul Permanent, la funcţia de vicepreşedinte al Camerei, spunând că face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, având în vedere situaţia sa. Sunt destul de mâhnit că un parlamentar de calitatea şi experienţa domnului Adrian Năstase se retrage din conducerea Camerei şi va avea de suferit şi calitatea activităţii parlamentare. Sper că dânsul va fi foarte activ în grupul parlamentar şi ne va folosi experienţa sa", a spus Duşa, citat de Mediafax.
Mircea Duşa a precizat că cel care îl va înlocui pe Adrian Năstase în conducerea Camerei Deputaţilor urmează să fie desemnat miercuri în cadrul conducerii partidului şi în grupul parlamentar.
El a precizat că deputaţii PSD vor participa la şedinţa de plen de miercuri privind alegerea Biroului Permanent şi la prima şedinţă de Birou, apoi vor intra în grevă parlamentară.
Năstase deţine în prezent funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD.
Năstase face recurs la condamnarea la închisoare--fb1
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase a anunţat că va face recurs la decizia de condamnare a sa la închisoare în dosarul "Trofeul Calităţii" şi a invocat posibilitatea de a merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a se apăra şi în plan extern.
El spune că decizia este una "politică şi murdară".
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare, într-un dosar în care este acuzat de finanţare ilegală a campaniei sale din anul 2004 pentru preşedinţie.
Lui i-au fost interzise, de asemenea, timp de 2 ani, dreptul de a alege şi de a fi ales în funcţii publice şi dreptul de a ocupa funcţii implicând exerciţiul autorităţii de stat.
The Economist: Condamnarea lui Adrian Năstase, un posibil avertisment pentru clasa politică
Condamnarea fostului premier român Adrian Năstase ar putea reprezenta, cu puţin noroc, un avertisment pentru clasa politică din România încă dominată de corupţie, susţine un comentariu publicat pe blogul săptămânalului britanic The Economist, intitulat "Năstase răstignit".
Năstare ar putea chiar nici să nu ispăşească pedeapsa cu închisoarea; el a promis că va aduce cazul în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului dacă va fi necesar.
Deşi această pedeapsă este relativ blândă (alte persoane inculpate în acelaşi caz au primit şase sau şapte ani de închisoare), ceea ce contează este că s-a demonstrat că un fost premier intră sub incidenţa legii.
Cu noroc, acesta ar putea servi drept avertisment pentru o clasă politică din jurul căreia mirosul corupţiei nu a fost încă îndepărtat, comentează săptămânalul britanic.
Adrian Năstare a devenit primul şef de Guvern din epoca postcomunistă care a fost condamnat pentru corupţie, aminteşte The Economist.