Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat
Judecătoria sectorului 4 a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Decizia nu este definitivă.
Articol de Diana Surdu, 23 Iulie 2014, 09:33
Fostul premier Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat.
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au admis cererea acestuia.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.
Fostul premier a declarat în faţa judecătorilor că a făcut demersuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a ataca sentinţele primite în cele două dosare - Zambaccian şi Trofeul Calităţii, în care a primit patru ani şi jumătate de detenţie.
Din această pedeapsă a executat în total 15 luni.
Fostul premier a mai declarat în faţa judecătorilor că nici dacă i se vor mai da 10 ani de pedeapsă nu va accepta că acuzaţiile formulate de DNA sunt corecte.
Procurorul DNA a susţinut că nu există dovezi temeinice de îndreptare şi că timpul nu a fost suficient pentru reeducare.
Avocaţii lui Adrian Năstase au argumentat că el a executat fracţia din pedeapsa necesară eliberării, nu a fost sancţionat niciodată, a fost recompensat de opt ori şi a scris trei.
În data de 3 iulie, Comisia de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a dat aviz favorabil solicitării fostului premier Adrian Năstase de a ieşi mai devreme din închisoare.
Adrian Năstase a primit în ianuarie patru ani de închisoare în dosarul "Zambaccian", la care a fost adăugat un spor de şase luni pentru că a comis fapte de corupţie din postura de prim-ministru şi lider de partid.
Anterior el a stat în detenţie 8 luni din cei 2 ani primiţi în 2012 în dosarul "Trofeul calităţii", cele două pedepse fiind contopite.
În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti, notează Agerpres.
În dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.