Adina Vălean : Cooperarea în regiunea Mării Negre trebuie susţinută prin proiecte concrete
Eurodeputatul Adina Valean, a afirmat, joi, în Parlamentul European că Programul Operaţional Comun trebuie să fie instrumentul principal pentru finanţarea strategiei UE pentru Marea Neagră.
Articol de Petruţa Obrejan, 20 Ianuarie 2011, 18:19
Vicepreşedintele liberalilor europeni, Adina Valean, a criticat, joi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, lipsa de rezultate concrete a politicii Uniunii Europene privind regiunea Mării Negre.
Un astfel de exemplu îl constituie, în opinia eurodeputatei liberale, lansarea parteneriatelor sectoriale în domeniul energetic şi al transporturilor, alături de cel în domeniul mediului.
"Numai o abordare centrată pe proiecte concrete, de dimensiuni mici, poate încuraja cooperarea regională între ţările din bazinul Marii Negre, cu interese complexe şi de multe ori divergenţe”, a mai spus Adina Vălean.
Eurodeputata atrage atenţia că finanţarea este un alt element esential, de care depinde succesul strategiei privind Marea Neagră.
În opinia sa, Programul Operational Comun pentru Marea Neagră, ca parte componentă a Instrumentului European de Vecinatate şi Parteneriat (ENPI), ar trebui să fie instrumentul central de finanţare a strategiei regionale.
Acesta reprezintă primul program al UE de finanţare a proiectelor de cooperare transfrontalieră în bazinul Marii Negre şi a primit finanţare adiţională de aproximativ 3 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene la sfârşitul anului trecut.
"Ar trebui să folosim acest instrument pentru a atrage şi a sprijini institutiile interesate să investească în regiunea Marii Negre, precum Banca Europeană de Investitii, Banca Europeană pentru Reconstructie Dezvoltare şi instituții din ţările partenere" a mai spus Adina Vălean.
În privinţa României, eurodeputata a menţionat că ţara noastră are alocate fonduri ENPI în valoare de aproximativ 3,5 milioane euro pentru prima runda de proiecte la care se adauga cofinanțarea națională.
"Sigur că ar fi interesant să aflăm de la autoritațile române cum şi dacă au utilizat aceste fonduri", a mai spus Adina Vălean.
Valoarea totală a Programului Operational Comun "Bazinul Marii Negre" în perioada 2007-2013 se ridică la aproximativ 21 de milioane de euro.
Aplicaţiile pentru finantare înregistrate pâna acum pentru proiecte regionale, în numar impresionant, au întâmpinat dificultati din cauza utilizării mai multor instrumente financiare între care Fondul European pentru Dezvoltare Regională sau fondurile pentru pre-aderare si din cauza cadrului legal neclar aferent acestora.
În acest sens, Adina Vălean a subliniat necesitatea clarificării obiectivelor Strategiei pentru Marea Neagră și a unei mai bune coordonări cu Parteneriatul Estic si Strategia UE pentru Dunăre.
Țările participante la Strategia UE pentru Marea Neagra sunt România, Bulgaria, Grecia, Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Turcia si Rusia.