Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, discutată la Bruxelles
Ministrul de externe Teodor Baconschi spunea într-un interviu publicat pe portalul "EuObsever" că, dosarul României de aderare la Schengen ar trebui evaluat separat de cel al Bulgariei, deşi ţara noastră îşi doreşte o aderare comună.
Articol de Petruţa Obrejan, 03 Februarie 2011, 19:09
Rapoartele tehnice ale experţilor, precum şi evaluările Consiliului privind aceste rapoarte rămân în continuare secrete, chiar dacă s-a cerut în repetate rânduri coborârea acestui nivel de secretizare, astfel încât membrii Parlamentului să-şi poată da avizul necesar, fără de care Consiliul nu poate lua nicio decizie privind aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen.
Raportorul Parlamentului European, eurodeputatul Carlos Cohelo, a propus, joi, o dată limită până la care Parlamentul să aştepte documentele de la Consiliu - mai exact, 2 mai.
În acest fel, Parlamentul poate da un aviz până în vară, iar Consiliul poate lua o decizie până la sfârşitul anului.
Raportorul a spus că, nu înţelege de ce Consiliul a ales să ofere Parlamentului mult mai puţine informaţii decât acum patru ani, la ultima extindere a Spaţiului Schengen, în condiţiile în care acum există Tratatul de la Lisabona.
Preşedinţia ungară a spus că va încerca în continuare să găsească o soluţie care să mulţumească Parlamentul European, dar, deocamdată, situaţia pe scurt este aceasta.
Parlamentul European va aştepta până la începutul lunii mai documentele din partea Consiliului, apoi, cu sau fără documente, îşi va da un aviz, astfel încât Consiliul să nu mai poată amâna o decizie în cazul celor două ţări.
Conform declaraţiilor raportorului ParlamentuluI European, pe agenda Consiliului de Justiţie şi Afaceri interne de la sfârşitul lunii februarie nu mai apare decât un schimb de idei privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.