Aderarea României la Schengen, din nou amânată
Miniştrii europeni de interne reuniţi la Bruxelles, nu au acceptat textul de compromis propus de preşedinţia poloneză referitor la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Septembrie 2011, 09:58
UPDATE Dezbaterile dintre miniştrii de interne din Uniunea Europeană privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, începute în cadrul Consiliului JAI, s-au încheiat, fără a se exprima un vot în această privinţă.
Textul de compromis propus de preşedinţia poloneză a Consiliului Uniunii nu a fost acceptat.
Documentul propunea formula aderării în două etape - mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lunii octombrie a acestui an, iar în a doua fază intrarea cu frontierele terestre după 31 iulie 2012.
Olanda şi Finlanda s-au opus, motiv pentru care, joi după amiază, a început separat de Consiliul JAI, o reuniune între preşedinţia Poloneză a Uniunii Europene şi ambasadorii României, Bulgariei şi Olandei la Uniunea Europeană.
La sosirea la reuniunea de la Bruxelles, ministrul olandez pentru imigraţie şi azil, Gerd Leers, a apreciat drept lăudabile eforturile României şi Bulgariei pentru îndeplinirea criteriilor tehnice.
El a adăugat însă, că pentru aderarea la Schengen, cele doua ţări trebuie sa ofere motive de încredere că luptă eficient împotriva corupţiei şi a crimei organizate.
Textul de compromis care a fost prezentat de preşedinţia poloneză a Consiliului UE propunea formula aderării în două etape - mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lunii octombrie a acestui an, iar în a doua fază intrarea cu frontierele terestre, după 31 iulie 2012, după publicarea raportului Comisiei Europene pe justiţie.
Documentul a fost susţinut de 20 din cele 22 de state din Schengen care sunt membre ale UE, excepţiile cunoscute fiind Olanda şi Finlanda.
Pentru că nu există unanimitatea necesară pentru adoptarea unei decizii, preşedinţia poloneză nu va supune propunerile la vot, a mai precizat corespondentul RRA.
În ciuda îndeplinirii criteriilor tehnice de către ambele state, împotrivirea Olandei şi Finlandei, care nu sunt mulţumite de progresele Bulgariei şi ale României în combaterea corupţiei şi a crimei organizate, va amâna soluţionarea problemei.
După ce, cu o săptămână înainte, Olanda şi-a anunţat intenţia de a se opune prin veto intrării Bulgariei şi a României în Spaţiul Schengen şi Finlanda a lăsat să se înţeleagă că va proceda la fel.
Deşi a depus eforturi pentru rezolvarea situaţiei, preşedinţia poloneză a UE a recunoscut că "problema este foarte delicată în anumite state".
Un reprezentant al Poloniei a dat asigurări că această ţară "va face tot ceea ce îi stă în putere pentru a găsi o soluţie înainte de reuniunea la nivel înalt a UE" care va avea loc în data de 17 şi 18 octombrie.
În baza acestor declaraţii, Agenţia France Presse anunţa miercuri seară, că decizia referitoare la Bulgaria şi România va fi amânată pentru reuniunea la nivel înalt din luna octombrie.
Comisia Europeană a insistat că nu îşi poate depăşi atribuţiile şi a amintit că decizia aderării României şi Bulgariei la Spaţiul de liberă circulaţie se află în totalitate la statele membre.
Întrebat de Radio România cum răspunde cererii formulate de liderul Grupului popularilor europeni ca executivul European să îşi exercite întreaga autoritate pentru a remedia situaţia apărută în urma opoziţiei Olandei şi Finlandei, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne a arătat că mandatul comisei s-a incheiat.
Purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne Michele Cercone a spus că decizia aparţine statelor membre şi trebuie luată în unanimitate.
Pentru primirea celor două ţări în Spaţiul Schengen, este necesar acordul tuturor statelor membre.