Aderarea la Schengen a României și Bulgariei va fi decisă în septembrie
Chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi analizată în luna septembrie, au decis, joi, miniştrii de interne europeni, reuniţi la Luxemburg pentru Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.
Articol de Claudia Marcu, 09 Iunie 2011, 17:43
Nici ministrul român de interne, nici cel olandez nu confirmă varianta aderării celor două state "în etape" la spaţiul european al liberei circulaţii.
Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a declarat, joi, că una dintre propunerile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen vizează eliminarea controalelor pe aeroporturi în 2011, iar la frontiera maritimă şi terestră mai târziu, în 2012.
Pinter Sandor, a căui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul de concluzii privind aderarea celor două state la Schengen a fost adoptat.
Oficialul a precizat că atât Comisia Europeană, cât şi miniştrii prezenţi "au lăudat eforturile imense" făcute de cele două state pentru pregătire.
Pinter Sandor a afirmat că, până la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, din 20 septembrie 2011, vor fi luate în discuţie mai multe propuneri, una dintre acestea fiind posibilitatea intrării în Schengen pe etape, aerian în 2011, maritim și terestru în 2012.
"Nu ştiu ce va fi în viitor. Pot să vă citez din concluzii. Aşadar, până la 20 septembrie 2011, cu alte cuvinte în timpul preşedinţiei poloneze, chestiunea va fi analizată şi în timpul acestei analize sunt convins că vor fi făcute mai multe propuneri serioase. Una dintre propunerile care există este o aderare pas-cu-pas, astfel încât în ceea ce priveşte aeroporturile (aderarea, n.red.) să fie în 2011, iar pentru spaţiul terestru şi cel maritim, mai târziu în 2012. Dar nu ştiu ce se va întâmpla, dacă va fi aşa. Cert este că preşedinţia poloneză va reveni la subiect în septembrie 2011", a spus Pinter Sandor.
Miniştrii europeni de interne, reuniţi la Luxemburg la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au adoptat un proiect de concluzii în care se menţionează că România şi Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Spaţiul Schengen al liberei circulaţii.
"Olanda a acceptat şi ea raportul de concluzii. Deci acum nu mai este nimeni împotrivă", a mai spus Pinter, întrebat dacă poate confirma informaţia potrivit căreia singura ţară care s-a opus în problema aderării a fost Olanda.
Germania, Franţa şi Olanda sunt ţările care leagă progresele înregistrate în Mecanismul pentru Verificare şi Cooperare în domeniul justiţiei cu aderarea la Spaţiul Schengen, chiar dacă pentru aceasta din urmă vorbim despre criterii clare şi transparente, pe care cele două ţări candidate le-au îndeplinit.
O presupusă declaraţie a ministrului olandez al integrării, Herd Leers, a incendiat presa şi autorităţile celor două ţări, însă purtătorul de cuvânt al oficialului olandez a subliniat faptul că Olanda nu menţionează nici o dată a aderării, ci aşteaptă raportul privind progresele în justiţie.
De altfel, într-o declaraţie făcută, miercuri, pentru RRA, ministrul Herd Leers spunea că Olanda vrea progrese susţinute şi ireversibile şi este de acord să reia discuţia în luna septembrie a acestui an.