Acuzaţiile preşedintelui la adresa CSM, produc "efecte dezastruoase"
Preşedintele CSM, Florica Bejinariu consideră că demersul şefului statului afectează independenţa Justiţiei fără de care un stat european modern nu poate exista.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Decembrie 2010, 16:42
Acuzele aduse public de către preşedintele Traian Băsescu sistemului judiciar produc, în lipsa unor argumente sustenabile, efecte ''dezastruoase'' în plan intern şi internaţional, a declarat miercuri preşedintele CSM, Florica Bejinaru.
Aceasta consideră că demersul şefului statului afectează independenţa Justiţiei fără de care un stat european modern nu poate exista.
Potrivit Floricăi Bejinaru, Consiliul Superior al Magistraturii a devenit, începând cu anul 2004, în baza prerogativelor conferite de Constituţie, un organ democratic şi independent, capabil să gestioneze destinele magistraturii şi care respectă principiile unui stat democratic.
Şeful CSM a subliniat că membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi prin vot direct şi liber exprimat de către judecătorii şi procurorii sistemului judiciar românesc, a căror opţiune electorală trebuie respectată de către toate autorităţile statului, deoarece exprimă voinţa sistemului judiciar.
'Reamintim că au existat filtre independente de Consiliul Superior al Magistraturii, prevăzute de lege: Comitetele Electorale Locale şi Comitetul Electoral Permanent, care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse. CSM are responsabilităţi în derularea procedurilor, dar nu în analiza condiţiilor de legalitate a candidaturilor depuse', a susţinut preşedintele Consiliului.
Florica Bejinaru a completat că instituţia pe care o conduce şi-a asumat obligaţiile stabilite de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi a realizat progrese "evidente", care nu pot fi negate sau ignorate, progrese care au ca scop asumarea rolului Justiţiei de instrument de echilibru al puterilor, în folosul cetăţeanului.
Atacul preşedintelui la adresa CSM
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că unele ţări din UE cuplează aderarea României la spaţiul Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România, adăugând că "inima sistemului de justiţie" - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este în cea mai dificilă situaţie.
"România va avea un raport bun, din punct de vedere al pregătirii tehnice, pe Schengen. Sunt însă ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România şi, trebuie să o spun, fără să fac neapărat o critică, ci o constatare, că exact inima sistemului de justiţie, CSM-ul, este în situaţia cea mai dificilă', a spus Băsescu", într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că s-au făcut nişte interpretări discutabile, care pun sub semnul întrebării, şi la Comisia Europeană, dar şi în faţa justiţiei româneşti, legitimitatea câtorva membri ai CSM - celor care n-au înţeles sau au interpretat altfel prevederea că nu poate avea nimeni mai mult de un mandat de şase ani.