Activitatea parlamentarilor, monitorizată
Institutul de Politici Publice a prezentat vineri, cel mai recent raport de monitorizare a activităţii parlamentarilor români. Foto:Agerpres
Articol de Amalia Bojescu, 14 Ianuarie 2011, 13:14
Sesiunea parlamentară septembrie -decembrie 2010 a fost una caracterizată prin violenţe, ilegalităţi şi limbaj neadecvat, arată cel mai recent raport al activităţii parlamentare dat publicităţii vineri, de Institutul pentru Politici Publice.
Raportul mai arată că, deşi parlamentarii au avut un numar mare de propuneri legislative, au fost adoptate însă cu prioritate, iniţiativele venite din partea Guvernului.
Cele mai multe iniţiative legislative, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, au vizat domeniile juridic, finanţe şi administraţie publică.
La capitolul performanţe individuale, deputatul Mircea Giurgiu de la PDL, senatorul PNL, Emilian Frâncu şi ministrul agriculturii, Valeriu Tabară, stau cel mai bine in clasament.
La polul opus se află deputatul PDL, Teodora Trandafir, cu zero iniţiative legislative.
În ceea ce priveşte prezenţa la lucrări, s-a constatat că partidele de la guvernare au avut o mobilizare mult mai mare decât în sesiunea trecută.
La Camera Deputaţilor, pe primele locuri ale clasamentului în privinţa absenteismului la voturile finale se află patru deputaţi PSD, care nu au participat la niciun vot final în sesiunea septembrie-decembrie, respectiv Viorel Hrebenciuc, Claudiu Iulian Manda, Adrian Mocanu şi Cristian Rizea.
În document se menţionează că la Camereă a fost înregistrată o premieră în ceea ce priveşte numărul deputaţilor prezenţi la toate cele 235 de voturi finale, 15 dintre aceştia aparţinând grupului PDL, doi UDMR şi unul Grupului minorităţilor naţionale.
La Senat, parlamentarii PDL Constantin Vasile Borza şi Gheorghe David s-au aflat pe primele poziţii în ceea ce priveşte prezenţa la vot, aceştia exercitându-şi dreptul de vot la toate cele 217 voturile finale.
Potrivit raportului, PSD face dovada eficienţei parlamentare comparativ cu obiectivele sale, comparativ cu PNL care a avut cele mai slabe performanţe.
În ceea ce priveşte prezenţa la lucrări a liderilor principalelor partide, aceştia continuă să absenteze. Printre codaşi, Marko Bela, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se mai arată în raportul prezentat de Institutul pentru Politici Publice, potrivit redactorului RRA.