Activiştii Greenpeace cer respingerea proiectului "Roşia Montană"
Aproape 30 de activişti Greenpeace au forţat marţi dimineaţă, intrarea în Ministerul Mediului, pentru a protesta faţă de proiectul Roşia Montană.
Articol de Simona Mihăescu, 31 Ianuarie 2012, 14:49
Ministrul Laszlo Borbely a declarat că a discutat cu protestatarii, aproape o oră şi le-a explicat că nu va propune nici un aviz de mediu decât dacă va fi absolut convins că proiectul nu va dăuna mediului.
El a precizat că doi dintre protestatari sunt în continuare legaţi de caloriferul din Cabinetul ministrului şi că la un moment dat le va cere să plece, pentru că va trebui să-şi continue activitatea.
"Cei de la Greenpeace mi-au cerut să spun public că nu sunt de acord cu proiectul de la Roşia Montană şi că nu o să propun niciun acord de mediu. Le-am explicat că nu pot spune acest lucru, dar pot să spun că eu nu voi propune niciun fel de acord de mediu până nu sunt convins că nu dăunează 100% mediului şi nu respectă cele mai bune practici. Documentaţia e în studiu la comitetul tehnic. Mai sunt câteva probleme de clarificat şi această comisie va finaliza analiza", a declarat Laslo Borbely.
Ministrul a condamnat această acţiune şi a subliniat că singura cale de a rezolva orice problemă este dialogul.
Greenpeace solicită respingerea proiectului
Activiştii Greenpeace îi cer ministrului Mediului, Laszlo Borbely, să nu acorde avizul de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană şi solicită ca România să intre în rândul ţărilor care au interzis exploatarea de minereuri cu ajutorul cianurilor, a declarat, Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace România.
"Greenpeace a cerut ministrului Mediului, Laszlo Borbely, să nu acorde avizul de mediu pentru Roşia Montană pentru că nu este un proiect prietenos cu natura. De asemenea, pentru că implică folosirea a peste 12.000 de tone de cianură anual, iar iazul de decantare de numai 200 metri pătraţi nu va suporta această cantitate. În plus, în timp cianura se va împregna în solul din zonă periclitând astfel mediul înconjurător", a declarat Cepraga.
Proteste Greenpeace şi în Ungaria
Greenpeace-Ungaria a organizat, marţi, o acţiune inedită în faţa Ambasadei României din Budapesta, marcând împlinirea a 12 ani de la accidentul ecologic din Baia Mare şi în semn de protest faţa de proiectul Roşia Montană.
Militanţii Greenpeace, îmbrăcaţi în haine negre şi cu câte o floare în mână, au aşezat pe trotuarul din faţa Ambasadei României un sicriu umplut cu peşti morţi şi două coroane, iar lângă gardul clădirii au desfăşurat două afişe mari, pe care scria: "Fără cianură la Roşia Montană"şi "Nu vindeţi Roşia Montană, amintiţi-vă de Baia Mare", informează corespondentul Radio România.
Directorul de programe Greenpeace -Ungaria, Martha Vetier a lansat un appel către guvernul român, ca acesta să nu autorizeze investiţia la Roşia Montana.
"Facem un apel către guvernul român să nu autorizeze investiţia de la Roşia Montană şi să nu contribuie la dizolvarea într-un noroi cu cianuri a cinci munţi şi patru biserici şi la inundarea a două localităţi", a cerut aceasta.
La finalul acţiunii a fost înmânată o scrisoare unui reprezentant al ambasadei care conţinea punctele de vedere ale organizaţiei Greenpeace în privinţa investiţiei de la Roşia Montană.