Acţiunile companiei "Electrica", gata de tranzacţionare
Guvernul a stabilit în şedinţa de miercuri detaliile privind listarea la bursă a pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la compania Electrica.
Articol de Daniel Neguţ, 12 Iunie 2014, 08:56
Preţul minim pe acţiune la listare este de 11 lei, însă în anumite condiţii poate fi micşorat. Redactorul nostru, Daniel Neguţ, transmite.
Conform programului convenit, până pe 26 iunie ar trebui încheiate pregătirile de listare la bursă, urmând ca pe 3 iulie să înceapă tranzacţionarea acţiunilor Electrica.
Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, consideră că listarea pe piaţa de capital autohton a pachetului de 51% din acţiunile Electrica este o dovadă de curaj şi a anunţat că preţul unei acţiuni va fi cuprins între 11 şi 13,5 lei.
"Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piaţa de capital din România. Societatea va obţine minim aproximativ 435 de milioane de euro. eporter: Au fost stabilite şi tranşele de listare. Astfel, 85% din numărul acţiunilor vor putea fi cumpărate de marii investitori, iar 15% revin micilor investitori. În cazul în care va exista un interes sporit din partea acestora din urmă, alocarea va creşte de la 15% la 22%", a afirmat el.
Răzvan Nicolescu a mai spus şi că vor putea exista anumite discounturi.
De exemplu, investitorii care vor achiziţiona între 1000 şi 20.000 de acţiuni vor primi o reducere de preţ de 5%.
Însă toate etapele procesului de listare la bursă vor deveni efective după ce ASF îşi va da acordul. ealizator:
De la 1 iulie producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să tranzacţioneze o parte din producţia proprie pe bursă.
Potrivit ministrului delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, din 2015 această măsură se va aplica şi furnizorilor de gaze naturale. M
inistrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, consideră măsura utilă pentru consumatori, deoarece piaţa de gaz din România va avea un preţ de referinţă.
La rândul său, premierul Victor Ponta este încrezător în succesul acestei operaţiuni şi spune că sumele obţinute vor fi direcţionate către investiţii.
"Sunt convins, o să fie o listare de succes, aşa cum a fost şi la Romgaz, şi la Transelectrica, şi la Transgaz şi tot capitalul privat pe care-l atragem va fi păstrat pentru investiţii în infrastructura de energie", a afirmat miercuri, Ponta.