Acordul scutului antirachetă, semnat la Washington
UPDATE Secretarul de Stat american, Hillary Clinton şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, au semnat, la Washington, acordul privind amplasarea unui scut antirachetă în România.
Articol de Oana Bâlă, 13 Septembrie 2011, 10:50
Secretarul de Stat, Hillary Clinton, a declarat, marţi, după semnarea acordului privind amplasarea de elemente antirachetă în România, că acest document va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO.
"Datorită angajamentului preşedintelui României şi al preşedintelui Barack Obama, am semnat astăzi(n.r.marți) acest acord important", a spus Hillary Clinton.
Oficialul american a apreciat că documentul reprezintă un pas esenţial în contracarea ameninţărilor cu rachete balistice care reprezintă un risc din ce în ce mai crescut..
"Iniţiativa va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO", a spus Hillary Clinton.
Pe data de 5 mai 2011, la o dezbatere organizată de Ministerul de Externe pe temă amplasării unui scut antirachetă pe teritoriul României, Teodor Baconschi a subliniat aprecierile formulate de preşedintele Traian Băsescu cu privire la gradul înalt de securitate pe care şi-ar asigura-o România prin implicarea în acest proiect.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a afirmat cu acel prilej, că România nu s-a aflat niciodată într-o situaţie mai bună din punct de vedere al securităţii şi a adăugat că gradul de încredere la care a ajuns ţara noastră în relaţia cu SUA deschide calea unor dezvoltări substanţiale în diferite domenii.
"Suntem convinşi că Washingtonul are încredere în noi, aşa cum şi noi avem încredere în partenerii americani. Acest lucru va duce la şi la mai multe investiţii americane în România, la dezvoltarea agendei bilaterale, şi cred că trebuie să ne felicităm că, într-o societate politică unde consecvenţa nu este o virtute frapantă, am reuşit să ne ţinem cuvântul. Am demonstrat că suntem un partener credibil, pe care se poate conta. Ne-am adus contribuţia la operaţiuni în diferite teatre unde Alianţa Nord-Atlantică, condusă de SUA, s-a implicat şi acest lucru a consolidat prestigiul şi credibilitatea ţării noastre", a declarat pe 5 mai, Teodor Baconschi.
Teodor Baconschi a mai afirmat că a discutat cu subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Hellen Tauscher, despre perspectiva ca acordul privind amplasarea unui sistem antirachetă american pe teritoriul României să fie semnat la cel mai înalt nivel, de preşedinţii celor două ţări, Traian Băsescu şi Barack Obama, sau cel puţin în prezenţa acestora, declara în mai, Baconschi.
Şeful statului conduce delegaţia României
Delegaţia de la Bucureşti, care se află, marţi, în Statele Unite ale Americii, este condusă de preşedintele Traian Băsescu, aflat pentru prima oară în Statele Unite, în timpul mandatului lui Barack Obama.
Agenda preşedintelui Traian Băsescu al Washington nu a fost făcută publică, dar administraţia prezidenţială a anunţat că vizita de lucru are drept scop finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii.
Şeful statului este la prima vizită în Statele Unite în timpul mandatului actualului preşedinte american, Barack Obama, cu care s-a întâlnit însă cu prilejul unor reuniuni externe.
Cu predecesorul lui Barack Obama, George W.Bush, preşedintele României a avut mai multe întâlniri. În martie 2005, şeful statului mergea pentru prima dată la Washington într-o vizită oficială, ce urmărea consolidarea poziţiei ţării noastre în structurile euroatlantice, dar şi ridicarea palierului relaţiilor româno-americane în interiorul parteneriatului strategic încheiat între cele două ţări în 1997.