Acordul liderilor europeni pe bugetul UE rămâne în suspans
Divergenţele între statele membre pe bugetul Uniunii Europene se menţin şi după prima zi a discuţiilor.
Articol de Luminiţa Apostol, 23 Noiembrie 2012, 08:25
La Bruxelles, lucrările summitului pe tema bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020 se reiau vineri la prânz, când se va discuta noua propunere făcută în cursul serii de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy: reduceri totale, la fel de mari, dar tăieri mai mici din fondurile pentru agricultură şi de coeziune.
Chiar şi cu aceste modificări, sunt slabe şanse să se ajungă la un acord, estimează cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande.
Liderii europeni au avut noaptea de joi spre vineri la dispoziţie pentru a studia noile propuneri ale preşedintelui Consiliului European pentru bugetul 2014-2020.
Lucrările Consiliului European continuă vineri, iar sesiunea de lucru de vineri va fi precedată de noi întâlniri bilaterale, într-o nouă încercare de a apropia poziţiile statelor membre.
Diferenţe "foarte mari"
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat noaptea trecută, la plecarea de la reuniune, că diferenţele rămân în continuare foarte mari şi a apreciat că probabil nu se va putea ajunge la un acord în aceste zile.
Nici preşedintele francez, François Hollande, nu a fost prea optimist, însă răspunsul său la întrebările ziariştilor a fost unul diplomatic.
"Vorbind despre şansele de reuşită, cred că, dacă toată lumea are bunăvoinţă, putem ajunge la un acord chiar în aceste zile. Dacă se decide însă că este mai bine să fie lăsat destul timp pentru a ajunge la un acord care să aibă susţinerea tuturor, cu siguranţă ideea înţeleaptă va fi reţinută, însă nu putem anticipa acum", a spus Hollande.
El apreciază că trebuie aşteptată reuniunea de la prânz pentru a vedea care vor fi poziţiile statelor membre şi care ar putea fi şansele pentru un acord.
În noile propuneri, preşedintele Consiliului European a păstrat suma totală de 75-80 de miliarde anunţată ca reduceri în bugetul propus iniţial de Comisia Europeană, însă a redistribuit reducerile.
Dacă în prima sa propunere, coeziunea şi agricultura aveau cele mai mari reduceri de sume, adică 29 şi, respectiv, 25 de miliarde de euro, acum la coeziune au fost daţi înapoi mai mult de 10 miliarde de euro, iar la agricultură aproximativ 8 miliarde.
Rămân, aşadar, 17 miliarde cu care se va reduce totuşi suma pentru agricultură, iar preşedintele francez a spus că este în continuare prea mult.
Atmosferă încordată la începutul summitului
Summitul european pe tema bugetului Uniunii a început joi seara la Bruxelles, într-o atmosferă încordată.
Divergenţele au fost foarte mari mai ales în ceea ce priveşte reducerea fondurilor pentru agricultură şi a celor de coeziune, tăieri pe care nici ţara noastră nu le doreşte.
Nici Germania şi Franţa nu au de această dată o poziţie comună.
Reuniunea a fost întârziată de numeroase discuţii pregătitoare bilaterale.
S-au reunit, de asemenea, şi cele 15 ţări din grupul "Prietenii Coeziunii", între care şi România, cu intenţia de a stabili o poziţie comună pentru negocieri şi a avut loc, de asemenea, o întrevedere Franţa-Germania.
Însă chiar cele două ţări cunoscute până acum ca având o poziţie comună întotdeauna la Consiliile Europene au abordări diferite.
Franţa nu vrea reducerile prognozate la coeziune şi agricultură, în timp ce surse diplomatice spun că Germania mai vrea reduceri de încă 30 de miliarde, pe lângă cele 80 de miliarde anunţate deja de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.