Acordul cu FMI va include prevederi referitoare la debirocratizare
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu afirmă că noul acord ce urmează a fi semnat între România şi FMI va cuprinde prevederi privind debirocratizarea, simplificarea şi creşterea transparenţei.
Articol de Gabriela Tătărău, 28 Ianuarie 2011, 12:11
În viitorul acord cu FMI ar putea fi incluse o serie de prevederi referitoare la debirocratizare şi creşterea transparenţei decizionale, a declarat reprezentantul României, Mihai Tănăsescu, după întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor.
Oamenii de afaceri au subliniat că acum este nevoie de o serie de măsuri care să sprijine mediul economic, şi nu de creşterea fiscalităţii.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a solicitat experţilor Fondului să sprijine generalizarea impozitului de 3% pe cifra de afaceri şi simplificarea legislaţiei muncii pentru microîntreprinderi.
"L-am întrebat ce o să cuprindă noul acord, iar dânşii s-au mărginit să spună că noul acord se va referi la mărirea bazei de impozitare, gestiunea şi fiscalitatea în domeniul firmelor de stat, o mai bună coerenţă a mediului economic", a spus preşedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a precizat că orice schimbare a legislaţiei muncii trebuie să fie acceptată de toţi partenerii sociali, iar contractele de ramură trebuie să rămână obligatorii.
"S-a discutat foarte mult pe Codul Muncii şi pe flexibilizarea cu care suntem toţi de acord şi chiar şi sindicatele au acceptat modificarea a nenumărate reguli, aşa cum o să vedeţi în zilele următoare", a spus Corâci.
Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, subiectele principale abordate la această întâlnire s-au axat în special pe debirocratizare, simplificare şi creşterea transparenţei, care probabil că vor figura şi în noul acord ce urmează a fi semnat între România şi FMI.
"Percepţia este similiară cu cea a Fondului şi a Comisiei, în sensul că anul 2011 va fi un an care va schimba trendul, va fi un an care va reveni pe creştere economică", a menţionat Tănăsescu.
Misiunea FMI la Bucureşti se va încheia pe 8 februarie, iar de rezultatele acestei evaluări depinde eliberarea ultimei tranşe de circa de un miliard de euro din împrumutul contractat de ţara noastră.