Acord Preşedinţie-Partide Parlamentare pe tema modificării legilor electorale
Discuţiile de luni dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele parlamentare s-au încheiat cu un acord de respectare a unor termene de clare pentru modificarea legilor electorale.
Articol de Alina Stănuţă, 21 Aprilie 2015, 07:47
Printre temele abordate la cea de-a treia rundă de consultări pe care şeful statului a organizat-o de la preluarea mandatului cu formaţiunile politice care au reprezentare în legislativ s-au mai aflat modificarea Constituţiei şi stabilirea procedurile prin care senatorii şi deputaţii trebuie să răspundă cererilor justiţiei.
PSD doreşte ca primarii să fie aleşi din primul tur de scrutin, în timp ce alegerile din diaspora ar putea fi organizate de Autoritatea Electorală Permanentă - a declarat liderul social-democrat, premierul Victor Ponta.
PSD îşi doreşte ca cetăţenii din străinătate să se înscrie pe liste înainte cu 6 luni de procesul electoral - a mai spus Victor Ponta, care a precizat şi că o altă temă abordată în timpul consultărilor a fost modificarea legii fundamentale.
"Am ridicat o problemă preşedintelui şi i-am solicitat sprijinul măcar pentru a ne clarifica faptul că la pachet cu modificarea legilor electorale era în discuţie o revizuire a Constituţiei. Din păcate, colegii de la PNL nu au nicio poziţie în acest moment. Nu au luat decizie politică dacă mai susţin sau nu acest lucru şi este important să ştim dacă mai putem să facem în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL-ul nu îl mai consideră de actualitate", a spus Victor Ponta.
Liderii PNL au susţinut că nu văd niciun impediment ca întregul pachet legislativ privind alegerile să fie adoptat în această sesiune parlamentară.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a menţionat că Senatul ar putea adopta chiar în această săptămână trei legi din acest pachet, printre care Legea alegerilor locale.
"I-am transmis preşedintelui că am menţinut amendamentele noastre referitoare la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, adică în două tururi. Le vom ridica sigur în plen, dar o lege mai bună trebuie şi, atunci, dacă va trece varianta "primari într-un singur tur", asta va fi, vom accepta, iar dintre două rele, preşedintele consiliului judeţean într-un tur sau ales dintre consilieri, acceptăm varianta alegerii de către consilierii judeţeni", a afirmat Blaga.
Aceeaşi ideea a lansat-o şi liderul PC, Bogdan Ciucă, în timp ce UNPR, prin vocea liderului Gabriel Oprea, susţine necesitatea ca justiţia să nu fie obstrucţionată în Parlament.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunţat în favoarea accelerării solicitărilor justiţiei în cazul parlamentarilor.
Tototddată, Kelemen Hunor consideră că până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituţiei nu mai este posibilă.
AUDIO Declaraţiile liderilor partidelor în playerul AUDIO de pe prima pagină