Accesul României în Spaţiul Schengen nu poate fi condiţionat
"România nu va accepta ca aderarea la Spaţiul Schengen sã fie condiţionatã de problema comunitãţii rome" a declarat preşedintele Traian Bãsescu la Sofia, el fiind susţinut şi de omologul sãu bulgar, Gheorghi Pãrvanov.
Articol de Simona Mihăescu, 24 Septembrie 2010, 11:00
Cei doi şefi de stat au subliniat încã o datã statutul de cetãţeni europeni pe care îl au etnicii romi din cele douã ţãri şi au vorbit despre necesitatea elaborãrii, la nivelul Uniunii, a unei strategii de integrare socialã a romilor.
Preşedintele Traian Bãsescu şi preşedintele Bulgariei, Gheorghi Pãrvanov, au reconfirmat hotãrârea fermã de a depune toate eforturile pentru ca cele douã ţãri sã adere împreunã la Spaţiul Schengen, conform calendarului stabilit.
De asemenea, ambii şefi de stat au fost de acord ca o conexiune de orice naturã între procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi alte chestiuni, precum problematica romã sau Mecanismul de Cooperare şi Verificare este inacceptabilã.
În cadrul convorbirilor, pe care preşedintele României le-a avut cu omologul sãu bulgar, şeful statului a ţinut sã sublinieze necesitatea elaborãrii unei strategii de integrare a romilor la nivel european.
El a subliniat ideea că problema romilor nomazi nu este numai o problemă exclusivă a ţării de origine:
"Având în vedere dreptul oricãrui cetãţean european de a se mişca pe teritoriul Uniunii, considerãm cã problema romilor nomazi nu este o problemã exclusivã a ţãrii de origine. În acelaşi timp, apelul nostru este la ieşire din ipocrizie. Sigur cã ne apãrãm cetãţenii. În acelaşi timp, cetãţenii români, inclusiv cei de etnie romã din categoria nomazilor, trebuie sã respecte legile statului pe teritoriul cãruia se aflã", a subliniat preşedintele Băsescu
Aflat joi, într-o vizită oficială în Bulgaria ,preşedintele Traian Bãsescu alãturi de omologul sãu bulgar au depus o coroanã de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut, iar ulterior şeful statului român a avet convorbiri cu preşedintele bulgar şi a susţinut o alocuţiune la deschiderea Forumului bulgaro-român al oamenilor de afaceri, informează Agerpres.
De asemenea, Traian Bãsescu a participat la un dejun de lucru oferit de preşedintele Adunãrii Naţionale, Tsetska Tsacheva, şi a vizitat Biserica românã din Sofia, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii comunitãţii româneşti din Bulgaria.
Seara, Traian Bãsescu a participat la dineul oficial oferit de Gheorghi Pârvanov.
Din delegaţia prezidenţială au făcut parte şi doi miniştri şi un secretar de stat
Din delegaţia preşedintelui României au făcut parte , ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi ministrul transporturilor, Anca Boagiu, Cei doi au semnat documente oficiale cu omologii instituţiilor bulgare.
Astfel , ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a semnat cu ministrul Afacerilor Interne bulgar, Tsvetan Tsvetanov, o convenţie administrativã între cele douã instituţii privind modalitãţile practice de aplicare simplificatã a regulamentului referitor la stabilirea criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul din statele membre de un cetãţean al unei ţãri terţe.
De asemenea, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi omolog sãu bulgar, Alexandar Svetkov, au semna o declaraţie comunã al celor douã Guverne privind construirea unor noi poduri peste Dunãre.
Delegaţia prezidenţială include şi pe secretarul de stat în Ministerul Economiei, Borbely Karoly, care a semnat un memorandum de cooperare cu ministrul Economiei bulgar, Traicho Traikov, iar preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, Sorin Bleşnar, a semnat cu directorul executiv al Agenţiei Naþionale a Veniturilor, Krasimir Stefanov, un acord de cooperare între cele douã instituţii pentru intensificarea cooperãrii în domeniul taxei pe valoare adãugatã.