Academia Română omagiază 150 de ani de la înfiinţarea Senatului
Academia Română a găzduit joi simpozionul cu tema : "150 de ani istorie şi tradiţie în Senatul României", manifestare înscrisă în seria evenimentlor care marchează împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului.
Articol de Alina Stănuţă, 12 Iunie 2014, 12:13
În discursul său, preşedintele Acedemiei Române, academicianul Valentin Vlad preciza că simpozionul se doreşte a fi un omagiu pentru ce a fost Senatul şi o analiză competentă asupra viitorului bicameralismului parlamentar din România.
El le-a transmis senatorilor şi reprezentanţilor instituţiei pe care o reprezintă să aibă succes şi realizări în misiunea pe care o au în exercitarea rolului ponderator de echilibru între puterile statului, de asigurare a drepturilor cetăţenilor, dar şi în promovarea şi apărarea interesului naţional.
Prezent la simpozion preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a amintit despre rolul şi locul Senatului în evoluţia statului român modern.
"Pentru mine, ca şi pentru mulţi alţii, politicieni sau simpli cetăţeni, această istorie a Senatului reprezintă un argument foarte puternic, departe de a fi singurul, în favoarea respingerii hotărâte a oricărei tentative de desfiinţare a Senatului României şi de anulare a bicameralismului, care are în ţara noastră una dintre cele mai vechi şi mai ilustre tradiţii din Europa şi din lume, dar este şi o încurajare pentru redefinirea Senatului, în spiritul vremurilor noastre, atât în propria sa identitate, cât şi în raport cu alte instituţii ale statului şi, în primul rând, cu partenerul său parlamentar, Camera Deputaţilor", a spus preşedintele Senatului.
Tăriceanu a afirmat că acest trecut al instituţiei Senatului României, este un argument în favoarea respingerii oricăror tentative de desfiinţare a Senatului şi de anulare a bicameralismului.
Călin Popescu Tăriceanu a subliniat, în context, că România, una dintre cele mai vechi tradiţii din Europa şi din lume în acest domeniu.
La simpozionul organizat în Aula Academiei Române au participat preşedintele Academiei, Valentin Vlad, preşedintele de onoare al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice, acad. Dan Berindei, directorul Institutului de Cercetări Juridice "Academician Andrei Rădulescu", prof. dr. Mircea Duţu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, precum şi vicepreşedinţii social-democraţi ai Senatului, Ioan Chelaru şi Cristian Dumitrescu.