Absorbţia fondurilor europene, prioritatea Guvernului
Update- Guvernul a decis să aloce bani din fonduri proprii pentru finanţarea programelor şi proiectelor europene, până când Uniunea Europeană va relua plăţile.
Articol de Angela Bârgoan, 04 August 2011, 10:41
Întregul Cabinet Boc s-a reunit joi dimineaţă, pentru a analiza stadiul absorbţiei fondurilor europene.
Premierul Emil Boc a mai anunţat la finalul şedinţei şi că vor continua controalele de specialitate la autorităţile care gestionează fondurile europene.
Potrivit redactorului RRA, reuniunea săptămânală a Comitetului pentru absorbţia fondurilor europene a fost înlocuită cu o şedinţă a întregului cabinet pe aceeaşi temă, în condiţiile în care rata de absorbţie a banilor comunitari, de sub 4%, pune România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Comisia a avertizat în repetate rânduri autorităţile de la Bucureşti asupra acestui lucru şi aşteaptă măsuri importante şi rapide.
Premierul a cerut deja miniştrilor să aplice sancţiuni beneficiarilor de fonduri europene care nu-şi respectă termenele, iar banii să meargă spre alte proiecte.
Măsurile merg de la impunerea de corecţii financiare până la rezilierea contractelor de finanţare.
În pericol sunt contractele care depăşesc nejustificat termenul de implementare şi cele cărora li s-au descoperit licitaţii trucate.
În şedinţa de guvern de joi, vor fi elaborate seturi de instrucţiuni şi recomandări referitoare la criteriile standard de selecţie şi verificare, situaţiile în care se pot accelera procedurile de achiziţii publice, precum şi alte măsuri de bune practici.
Reamintim că rata de absorbţie a fondurilor europene în România este de aproximativ 4%, cifră cu mult sub media europeană și care situează țara noastră pe ultimul loc în Europa.
La București, șeful Executivului a solicitat aplicarea unor măsuri dure, potrivit legii, care să meargă de la impunerea de corecţii financiare, până la rezilierea contractelor de finanţare.
Este cazul contractelor cu fonduri europene care depăşesc nejustificat termenul de implementare asumat inițial sau în cazul cărora sunt descoperite licitaţii trucate.
Premierul Emil Boc a explicat că decizia a fost impusă de nivelul foarte scăzut al rambursărilor efective de bani europeni pentru lucrările efectuate.