Abos Gabriel, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
Premierul Emil Boc l-a revocat pe Joszef Nagy din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ca urmare a demisiei acestuia.
Articol de Alina Dobrinescu, 29 August 2011, 18:19
La propunerea ministrului mediului, Laszlo Borbely, primul-ministru Emil Boc l-a numit pe Abos Gabriel în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Noul şef al ANPM a fost, în perioada 1990-2005 inspector al Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita.
Din 2005 până în 2009 a condus Garda de Mediu Harghita.
Timp de un an a lucrat în cadrul Consiliului Judeşţean Harghita, iar în august 2010 a fost numit adjunct al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului.
Noul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Abos Gabriel, a declarat luni, că prioritatea mandatului său o reprezintă identificarea cauzelor pentru care România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon şi luarea măsurilor pentru ca ţara noastră să redevină eligibilă pe aceastã piaţă.
"Această problemă este cea mai stringentă şi prioritatea mea o reprezintă identificarea cauzelor şi luarea măsurilor pentru ca România să redevină eligibilă", a declarat Abos Gabriel.
Joszef Nagy a demisionat ca urmare a suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto.
Comitetul ONU confirmă suspendarea României de la trazacţionarea certificatelor de emisii
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că îi va cere demisia cel puţin şefului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Joszef Nagy, dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto, decizie prin care ţara noastră ar putea pierde venituri de mai multe sute de milioane de euro.
Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat duminică, în şedinţă publică, suspendarea de la tranzacţionarea certificatelor de emisii.
Comitetul a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în anul 2010 de România.
Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011.
Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).
Totodată, decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.
România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES.
Potrivit Ministerului Mediului, în acest moment România implementează deja măsurile menite să asigure îndeplinirea cerinţelor Comitetului, privind îmbunătăţirea constantă a sistemului naţional şi conformitatea inventarului naţional al emisiilor de GES cu liniile directoare ale UNFCCC.