A zecea zi de proteste, fără incidente
Protestele antiprezidenţiale şi antiguvernamentale au continuat, duminică, în Bucureşti și în mai multe oraşe ale ţării, dar și în faţa ambasadelor sau a consulatelor României din străinătate.
Articol de Ramona Alexandrescu, 23 Ianuarie 2012, 08:26
Sute de oameni au ieşit în stradă, nemulţumiţi de salarii, pensii şi nivelul de trai, cerând organizarea de alegeri anticipate.
Potrivit RRA, toate mitingurile s-au desfăşurat fără incidente.
În Capitală, a zecea zi de proteste, consecutiv
Mitingul de la Piaţa Universităţii s-a încheiat fără incidente.
"Solidartate!", "Roşia Montană nu e de pomană", "România, trezeşte-te!" au fost câteva dintre sloganurile protestatarilor.
Aceştia au scandat şi lozinci împotriva preşedintelui ţării, Traian Băsescu, dar şi împotriva Guvernului.
Manifestanţii fac parte din toate categoriile sociale.
Au fost foarte mulţi tineri, dar şi părinţi cu copii.
Întrebați de ce au venit în piaţă, aceștia au răspuns că ”Pentru demnitate, pentru libertate” sau ”Pentru schimbare”.
”Pentru a trezi conştiinţa românilor, pentru a-i face să înţeleagă că numai prin ei pot să schimbe ceva în România, pentru că suntem conduşi de nişte oameni care nu vor decât să ne facă rău, nu-i interesează decât propriile lor familii. Pentru normalitate am ieşit”, a declarat un alt protestatar.
Legat de ceea ce speră să obţină cu acest protest, manifestanții au spus că vor ”Să plece Băsescu, să plece Boc; anticipate”.
”O să venim în continuare, nu o să ne oprim aici. Sperăm să transmitem un mesaj către toţi românii. Numai printr-o voce comună, numai ieşind toţi, cât mai mulţi, în stradă putem să arătăm că suntem uniţi”, a mai declarat un alt manifestant.
Oamenii au venit cu pancarte, fluiere şi steaguri.
Jandarmeria a monitorizat zona Pieții Universității și nu s-au înregistrat evenimente deosebite.
Și La Arad, Cluj-Napoca, Reşiţa, Constanţa, Hunedoara, Timişoara, Târgu-Mureş, Sibiu, Piteşti şi Galaţi, demonstranţii şi-au exprimat paşnic nemulţumirea legată de salarii, pensii şi de nivelul de trai scăzut.
Proteste și în faţa ambasadelor sau a consulatelor României din străinătate
Reprezentanţii comunităţilor româneşti au ieşit, duminică, în stradă la Madrid, Paris, Oslo, Stuttgart sau Lisabona și şi-au exprimat solidaritatea cu protestatarii din ţară.
La Londra, românii care trăiesc în Marea Britanie au manifestat pentru a doua oară în cursul săptămânii trecute.
Trei sute de persoane au profitat de faptul că astăzi nu au trebuit să meargă la serviciu şi s-au alăturat protestului organizat în faţa ambasadei.
Participanţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut demisia Guvernului.
”Ce m-a determinat este că de 22 de ani nu s-a făcut nimic în ţară, indiferent de culoarea politică. Nu mai vrem să alegem pe criterii politice, ci pe criterii de competenţă şi profesionalism”, a declarat unul dintre protestatari.
”Noi lucrăm aici, în Anglia, şi trimitem aproximativ 90% sau sută la sută din banii noştri pentru cei din ţară ca să supravieţuiască. Dacă ei, care câştigă 100-200 de euro pe lună, îşi permit să iasă în stradă, noi suntem alături de ei şi îi sprijinim sută la sută”, a afirmat, duminică, un alt participant la protetele din fața Ambasadei României la Londra.
Organizatorii au anunţat că noi proteste ar putea avea loc, la Londra, la sfârşitul săptămânii viitoare.