A şasea zi de proteste la Chişinău
În centrul Chişunăului au fost instalate peste 200 de corturi, iar, permanent, câteva sute de oameni se află în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Articol de Victor Pogor, 11 Septembrie 2015, 09:22
Situaţia rămâne tensionată în centrul Chişinăului, unde protestele împotriva guvernării continuă pentru a şasea zi.
Liderii contestatarilor s-au întâlnit ieri cu premierul Valeriu Streleţ şi cu preşedintele Paralmentului, Andrian Candu, însă părţile şi-au păstrat poziţiile cu care au intrat la discuţii.
Protestele non-stop din capitala Republicii Moldova continuă pentru a şasea zi.
În centrul Chişunăului au fost instalate peste 200 de corturi, iar, permanent, câteva sute de oameni se află în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Premierul Valeriu Streleţ a declarat că de la investire, acum şase săptămâni, guvernul a întreprins mai multe acţiuni menită să rezolve problemele stringente cu care se confruntă Republica Moldova.
Guvernul nu demisionează
În acelaşi timp, el a anunţa că guvernul nu va demisiona pentru că acest lucru ar aprofunda criza politică şi economică.
"Prea complicate şi complexe sunt problemele care ne stau în faţă şi pe care trebuie să le soluţionăm. Prea grave ar fi urmările dacă aceste probleme ar fi lasate de izbelişte, iar reacţia în lanţ provocată de neatacarea lor ar putea provoca o criză sistemică ireversibilă, acum, în perspectivă imediată", a spus Valeriu Streleţ.
Un mesaj similar a avut şi şeful legislativului.
Înainte de întrevedere, Andrian Candu a prezentat presei priorităţile Parlamentului pentru sesiunea de toamnă-iarnă, care va începe săptămâna viitoare.
Un accent deosebit va fi pus pe reforma justiţiei.
În acest sens, el a anunţat că un procuror din România, care a lucrat şi în cadrul DNA, va veni şi la Chişinău pentru a asista Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală.
Alegerile anticipate "ar crea un haos şi mai mare"
În privinţa alegerilor anticipate pe care le cer manifestanţii, Andrian Candu a declarat că nu vor crea decât un haos şi mai mare în societate.
"Luând în considerare situaţia economică şi din ţară, şi din regiune, luând în considerare acţiunile programate, vizita Fondului Monetar Internaţional, negocieriler care sunt, investigaţia fraudei şi multe altele, iniţierea unor astfel de alegeri ar bloca tot ceea ce s-a început acum şi asta ar duce la o criză şi mai mare", a spus Andrian Candu.
Pe de altă parte, unul dintre liderii manifestanţilor, Andrei Năstase, a declarat că autorităţile nu fac nimic pentru a rezolva problemele ţării şi, în actualele condiţii s-ar impune demisia cabinetului de minştri, urmată de alegeri parlamentare anticipate.
Totodată, el a făcut un apel la oameni să continue protestele.
"Nu ne rămâne decât să facem apel la populaţia Republicii Moldova să fie alături, să se consolideze, să facem presiuni pe ei. Grup mai mare decât ne-am făcut până acum, astfel încât să vină totuşi ziua când vor pleca, iar o altă clasă politică nouă, curată, va veni şi va face ordine", a spus Andrei Năstase.
Protestele de la Chişinău au fost organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr, creată la începutul acestui an, din care fac parte reprezentanţi ai societăţii civile.
Drept motiv a servit furtul unei miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc ce a condus la devalorizarea monedei naţionale şi, ulterior, la creşterea preţurilor.