A murit Elie Wiesel
Scriitorul şi filozoful de origine română Elie Wiesel, supravietuitor al lagărelor naziste a murit la 87 de ani.
Articol de Costin Grigore, 03 Iulie 2016, 11:07
A stăbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului, iar în 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit mesager pentru omenire.
Elie Wiesel s-a născut la Sighetul Marmaţiei într-o familie de evrei. În copilărie era vorbitor de trei limbi: maghiară, română şi germană, pe care le folosea în comunitate.
Acasă vorbea idiş. În 1944, Elie Wiesel împreună cu toţi ceilalţi evrei din oraş au fost deportaţi din lagărele de concentrare din Polonia, unde a fost martor al uciderii brutale a tatălui său.
Cu toate acestea, a reuşit să înveţe să nu urască, cum spunea într-unul din multele sale interviuri, vorbind despre iertare.
"Poate părea ciudat, dar chiar nu cred să fi urât vreodată. Cu siguranţă că am fost tentat să-mi urăsc duşmanul, să-i urăsc pe criminali, dar am fost cumva cruţat. Am luptat împotriva lor, dar fără ură. Ura e contagioasă", spunea el.
După război a stat câţiva ani într-un orfelinat francez, iar din 1948 a început să studieze la Sorbona. După 1963 s-a stabilit în SUA.
A fost numit preşedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului de către preşedintele Jimmy Carter în 1978, iar în 1995 a fost medaliat de preşedintele Ronald Reagan.
În tot acest timp a fost un neobosit călător pentru a menţine vie memoria Holocaustului, unul dintre cele mai tragice capitole din istoria umanităţii.
"Nimeni nu putea să-şi imagineze că mintea omului putea concepe şi pune în practică o astfel de crimă. De aceea, unii nu au crezut, deşi s-a întâmplat în timpul vieţii lor", mai spunea Elie Wiesel.
A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1986, a vizitat România în 1964 şi în iulie 2002, iar Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului de la Bucureşti îi poartă numele, institut care deplânge prin vocea purtătorului de cuvânt, Elisabeth Ungureanu, decesul unui neobosit militant pentru drepturile omului:Scriitorul de origine română Elie Wiesel va rămâne un model de verticalitate, un model pentru noi toţi cei care i-am cunoscut opera.
În Israel premierul, Benjamin Netanyahu, a spus că poporul evreu plânge dispariţia cunui neobosit militant pentru libertate şi drepturile omului.
Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate care credea în bunatatea omului, a mentionat premierul israelian.