A început evaluarea răniţilor de la Clubul Colectiv
Comisia care evaluează răniţii din Clubul "Colectiv" s-a reunit în această dimineaţă la Ministerul Sănătăţii, pentru a stabili un program adecvat de recuperare medicală a acestora.
Articol de Radio România, 07 Decembrie 2015, 12:14
UPDATE Secretarul de stat, Dorel Săndesc, a anunţat că programul îi vizează atât pe răniţi, cât şi pe rudele acestora.
"S-au stabilit spitalele în care se va asigura acest tratament de recuperare, ambulator sau, la nevoie, prin internare. De asemenea, programul de recuperare medicală va fi integrat într-un program comprehensiv de asistenţă psihologică şi socială, atât pentru pacient, cât şi pentru membrii familiei. Persoana de contact şi coordonatorulului grupului de intervenţie în criză este doctorul Gabi Diaconu", a precizat Săndesc.
Dorel Săndesc a mai spus că în decurs de o săptămână Comisia va analiza fiecare caz în parte şi va decide care pacienţi vor mai putea fi transferaţi în străinătate.
Coordonatorul grupului intergrat de intervenţie, psihologul Gabriel Diaconu a declarat pentru Radio România Actualităţi că în decurs de o săptămână comisia de experţi medicali va merge în spitale şi va evalua fiecare caz în parte pentru a stabili un program complet de recuperare.
"Ne vom reîntâlni într-o săptămână şi vom vedea acolo unde este oportun ca pacienţii să fie în continuare monitorizaţi şi urmăriţi în străinătate, să discutăm care sunt formele prin care putem face asta. La fel de bine vom evalua şi care sunt nevoile de reabilitare aici, în România. Am stabilit care sunt centrele partener - Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Spitalul Elias, Spitalul Bagdasar. Luăm fiecare dosar, ne dorim să avem o analiză contextualizată şi individualizată pentru fiecare pacient, astfel încât la sfârşitul zilei să le facilităm un acces la sănătate corect şi complet. România poate să facă multe pentru aceşti oameni, dar în orice ţară există o limită de servicii şi de resurse şi de acces", a declarat acesta.
Comisia a discutat şi oportunitatea acordării de asistenţă medicală la domiciliu pentru răniţii din "Colectiv", pentru a se diminua riscul de complicaţii.
În ceea ce priveşte răniţii aflaţi în tratament în străinătate, Gabriel Diaconu a spus că se va continua recuperarea acestora în spitalele în care sunt internaţi, conform recomandărilor specialiştilor, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii.
Redactorul RRA Marilena Frâncu precizează că pacienţii vor fi urmăriţi de medici în continuare, pe o perioadă de până la doi ani.
În spitalele din Bucureşti mai sunt internaţi 27 de răniţi în Clubul "Colectiv".