A fost dezvelit monumentul dedicat Holocaustului Romilor
La Muzeul Culturii Romilor din Capitală, în cadrul festivalului Pakivalo, care se încheie astăzi, va fi dezvelit un monument al Holocaustului Romilor, dedicat comemorării zecilor de mii de romi din România care au fost victime ale deportării în Transnistr
Articol de Iulian Olescu, 08 August 2015, 15:53
La eveniment şi-au anunţat prezenţa, alături de supravieţuitori romi ai deportărilor, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi oficialităţi ale statului.
Redactorul RRA, Iulian Olescu a stat de vorbă cu Damian Drăghici, membru al Parlamentului European, promotor al culturii şi tradiţiilor rome şi un binecunoscut muzician în ţară şi în străinătate.
Damian Drăghici: Anul acesta, la data de 15 aprilie, în Parlamentul European s-a votat o rezoluţie prin care este recunoscută oficial ca fiind data memorială a Holocaustului. Şi m-am gândit acum o săptămână, exact pe data de 2 august, că ar fi un moment oportun şi în respectul celor care sunt supravieţuitori în Transnistria să construiesc un monument. Şi într-o săptămână am construit acest monument, cu o simbolistică, totuşi, destul de simplă, dar aş putea să spun, cum spun şi americanii, mai puţin e mai mult. Rugina monumentului de jos, sârma ghimpată şi sus - roata romilor, care exprimă libertatea. Pentru mine, mai mult sunt supravieţuitori cei care au supravieţuit Holocaustului, dar care au supravieşuit şi în viaţă. Îmi imaginam acum, în maşină, când veneam aici, cum e la 12 ani să vii singur în ţară, să o iei de la capăt, fără părinţi, fără nimic. Şi cel mai important lucru, pentru mine, noi, fiind creştini, români, vrem să avem părinţii noştri îngropaţi într-un mormânt al nostru. Noi, până acum, aveam monumentul nostru la groapa altcuiva. Deci, e pentru prima oară când avem acum monumentul nostru", a spus Damian Draghici.