A doua zi de explicaţii pentru Ponta la Bruxelles
Premierul Victor Ponta se întâlneşte, în a doua zi a vizitei sale la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Articol de Alice Vasiloiu, 12 Iulie 2012, 11:27
În România, guvernul de centru-stânga a suspendat preşedintele şi a revocat cei doi preşedinţi ai camerelor parlamentare.
Într-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat că-l va asigura pe preşedintele Comisiei Europene că USL, coaliţia aflată la guvernare, este pregătită să corecteze orice fel de deficienţe democratice identificate de executivul european.
Miercuri, după discuţiile cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, premierul a spus că executivul va organiza referendumul privind destituirea preşedintelui ţării respectând decizia Curţii Constituţionale.
Foto: VIctor Ponta şi Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz
El a mai declarat că guvernul nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare, motiv pentru care le-a cerut preşedinţilor celor două Camere să convoace o sesiune de urgenţă.
Ponta a sosit la Bruxelles miercuri seară şi a avut întrevederi cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, şi cu Hannes Swoboda, liderul grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor.
Foto: Victor Ponta şi Liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda
La şedinţa de miercurea viitoare, Comisia Europeană va adopta rapoartele anuale de monitorizare cu privire la Bulgaria şi România, în conformitate cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare "MCV" instituit după aderarea acestor două state la UE, în 2007.
Evenimentele recente vor "modifica semnificativ textul" raportului despre România, a declarat un oficial, menţionând că "România mergea în direcţia corectă, dar situaţia actuală ar putea pune totul sub semnul întrebării".
European Voice: Titus Corlăţean, neconvingător în faţa liderilor UE
La întâlnirea avută cu comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, ministrul român al justiţiei Titus Corlăţean a avertizat asupra "politizării" MCV, arată Agerpres.
Comisia nu are însă dubii că unele măsuri ale guvernului încalcă legislaţia românească şi sunt, de aceea, relevante pentru raportul MCV.
"Prezentarea (lui Corlăţean) a fost neconvingătoare, iar Reding are îndoieli cu privire la faptul că statul de drept este luat în serios de către autorităţile române", a declarat un diplomat, citat de European Voice.