A 11-a zi de război în Ucraina
Situaţia de securitate continuă să rămână instabilă în regiunea Kievului, după ce Armata rusă a bombardat ţinte civile în localitatea Jîtomîr.
Articol de Radiojurnal, 06 Martie 2022, 09:26
Ucrainenii anunţă pentru mâine a treia rundă de negocieri cu ruşii, după ce înţelegerea anterioară de deschidere a unor culoare umanitare a eşuat.
Părţile s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului, care ar fi permis civililor să părăsească oraşele Mariupol şi Volnovaha, puternic bombardate de forţele Rusiei.
Trimisul nostru în Ucraina, Ilie Pintea, este acum în direct din Jîtomîr, un oraş din apropierea capitalei Kiev, bombardat intens ieri de Armata rusă, de asemenea. Bună dimineaţa, Ilie, te ascultăm.
Reporter: Bun găsit. Situaţia de securitate continuă să rămână instabilă în regiunea Kievului, după ce Armata rusă a bombardat ţinte civile în localitatea Jîtomîr, unde am ajuns chiar la o zi după ce Şcoala numărul 25 a fost lovită de o bombă lansată într-un raid aerian.Clădirea se află la 300 de metri de sediul administraţiei regionale, despre care se presupune că ar fi fost ţinta loviturii şi evenimentul nu s-a soldat cu victime, pentru că toate cursurile sunt suspendate de luni şi atacul a avut loc noaptea. La începutul acestei săptămâni, tot la Jîtomîr, a fost lovit un cartier din partea de nord a oraşului, exploziile afectând mai bine de zece case, dar şi o aripă a spitalului. Sute de apartamente din zonă aveau geamurile sparte de suflul exploziilor, iar voluntarii îi ajutau pe cei ale căror case fuseseră distruse să recupereze ce se mai putea din dărâmături. Două fetiţe au murit în bombardament, alături de alte persoane, iar alţi şase localnici au fost răniţi. Primarul din Jîtomîr, care este comandantul militar al regiunii, după reforma administrativă adoptată odată cu începerea războiului, îmi spunea că bombardarea unor ţinte civile a fost justificată de Armata rusă, ca fiind îndreptată împotriva unor obiective strategice şi se bucura că presa străină vede că aşa-zisa unitate militară bombardată era de fapt o şcoală. El a mai spus că autorităţiile au organizat detaşamente locale de apărare din care fac parte mii de voluntari şi a subliniat că regiunea lui are nevoie, cu prioritate, de asistenţă militară, constând în căşti şi veste antiglonţ, mai degrabă decât de ajutoare umanitare. Jîtomîr e o ţintă pentru că se află la 130 de km de capitala Kiev, dar şi pentru că aici se află o fabrică de tancuri şi un aeroport militar, puncte strategice extrem de importante.