9 octombrie, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului
Ziua Holocaustului este marcată astăzi la 74 de ani de când a început deportarea evreilor şi romilor din Bucovina şi Basarabia.
Articol de Angela Cerveni, 09 Octombrie 2015, 08:14
Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial, condusă de laureatul premiului Nobel, Ellie Wiesel.
La ceremonia organizată ieri la Monumentul Victimelor Holocaustului, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a explicat de ce acest moment nu trebuie uitat.
"Istoria e istorie. Trebuie s-o cunoaştem şi să recunoaştem că a existat. În România s-au făcut şi se fac multe pentru a duce memoria Holocaustului cât mai aproape de om. S-au făcut multe pe linia legislaţiei şi trebuie să continuăm ca să nu uităm pentru a nu repeta şi a nu da ocazii cândva să se mai întâmple astfel de grozăvii", a atras atenţia Aurel Vainer.
La ceremonia de ieri din capitală au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Parlamentul israelian, Yuli-Yoel Edelstein, membri ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi supravieţuitori ai Holocaustului, transmite reporterul Angela Cerven.
Holocaustul, comemorat la Suceava
Sala de festivităţi a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava va găzdui astăzi, 9 octombrie, de la ora 12:00, un colocviu dedicat Zilei Holocaustului în România.
La acea dată, în anul 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria.
În cadrul colocviului, vor susţine comunicări profesorul doctor în istorie Daniel Hrenciuc, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, profesorul Sorin Golda şi lectorul universitar doctor Radu Bruja, de la USV.
Va fi prezentat un film documentar despre holocaust, cu mărturii cutremurătoare despre masacrele de la Iaşi, Dorohoi şi Bucureşti, dar şi despre lagărele din Transnistria.
La evenimentul de la Muzeul din Suceava vor participa două clase de elevi de la colegiile naţionale "Mihai Eminescu" şi "Petru Rareş", transmite corespondentul RRA, Mihaela Buculei.