9 octombrie, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului
În ajunul acestei zile care comemorează începutul deportării evreilor din Bucovina, în 1941, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România marchează, la Bucureşti, 10 ani de la înfiinţare.
Articol de Cătălin Purcaru, 08 Octombrie 2015, 08:44
Doar un sfert dintre români ştiu de existenţa unei Zile Naţionale de Comemorare a Holocaustului, şi mai puţine persoane cunosc data la care este stabilită - 9 octombrie - arată rezultatele celui mai recent sondaj privind percepţia Holocaustului şi a relaţiilor interetnice, realizat de Institutul "Elie Wiesel".
În ajunul acestei zile care comemorează începutul deportării evreilor din Bucovina, în 1941, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România marchează, la Bucureşti, 10 ani de la înfiinţare, printr-o ceremonie la care va fi prezent şi preşedintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, aflat într-o vizită în România.
El a atras, ieri, atenţia, de la tribuna Camerei Deputaţilor, asupra lecţiilor istoriei, care nu trebuie uitate.
Preşedintele parlamentului din Israel, Yuli Edelstein, a declarat că antisemitismul este în creştere, iar evreii sunt din ce în ce mai neliniştiţi.
"În Europa anului 2015, care pretinde a fi o colecţie de ţări luminate, nu pot înţelege cum se permite continuarea acestei situaţii. Ambivalenţa în faţa prejudiciului ne va conduce pe pârtii alunecoase spre mai multă violenţă, mai multă ură şi spre mai multe lucruri rele", a spus Yuli Edelstein.
România, prima ţară din sud-estul Europei care a adoptat o legislaţie antidiscriminare
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit despre paşii importanţi pe care România i-a făcut pentru combaterea antisemitismului.
"România a fost prima ţară din sud-estul Europei care a adoptat o legislaţie antidiscriminare. Putem spune astăzi, cu responsabilitate, că România este un model regional şi european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor, o ţară care încurajează diversitatea şi toleranţa, care luptă eficient împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei", a spus Valeriu Zgonea.
România poate să contribuie la dezvoltarea ţărilor din Orientul Mijlociu şi la procesul de pace în regiune, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele Knessetului, Yuli Edelstein, va fi primit astăzi la Palatul Cotroceni, după ce va participa, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de la Memorialul Victimelor Holocaustului din România.