8 MARTIE, Ziua Internaţională a Femeii
Femeile din peste 50 de ţări ale lumii sunt sărbătorite astăzi, de 8 Martie, ca o recunoaştere a contribuţiei lor la dezvoltarea societăţii.
Articol de Costin Grigore, 08 Martie 2015, 08:21
Ziua Internaţională a Femeii a fost mai întâi expresia luptei femeilor muncitoare pentru dobândirea unor drepturi, apoi o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic.
În prezent este un prilej de a aduce în discuţie roul femeii în societate, dar şi de a le dărui flori şi cadouri.
La începutul secolului XX, femeile munceau în condiţii grele şi erau în general mai prost plătite decât bărbaţii.
În 1908, 15 mii de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.
Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, a fost sărbătorită prima Zi Naţională a Femeii în 28 februarie.
În 1910, la o conferinţă la Copenhaga, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania a propus să fie stabilită o zi care care să fie marcată în aceeaşi timp în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor.
În anii '60, sărbătoarea a fost readusă în atenţie de puternica expansiune a grupurilor feministe.
În fostul bloc sovietic, 8 Martie s-a confundat mult timp cu o sărbătoare a mamelor.
Din 1975, Ziua Femeii este marcată în 8 martie, iar printr-o rezoluţie adoptată în 1977, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a recunoscut rolul femeii în eforturile de pace şi dezvoltare şi a chemat la încetarea discriminării şi la susţinerea participării femeilor la viaţa societăţii.