78% dintre români, interesaţi de referendumul privind modificarea Constituţiei
Majoritatea românilor cred că viaţa lor va fi influenţată de modificarea Constituţiei, potrivit unui sondaj efectuat de IRES.
Articol de Cristina Grecu, 26 Februarie 2013, 09:33
78% dintre români îşi doresc să participe la referendumul pentru schimbarea Constituţiei, dar tot atâţia spun că nu au nicio propunere de făcut, arată primul sondaj naţional de opinie privind modificarea Legii fundamentale, realizat de IRES.
Mai deschişi la schimbare sunt cetăţenii mai în vârstă şi cei din mediul rural.
Majoritatea românilor cred că viaţa lor va fi influenţată de modificarea Constituţiei.
Cu toate acestea, doar o treime consideră că vor avea un trai mai bun în urma acestei schimbări.
Cei mai pesimişti sunt, din acest punct de vedere, tinerii şi persoanele cu studii superioare.
Reducerea numărului de parlamentari
În proporţie covârşitoare, de 97%, românii doresc să fie redus numărul de parlamentari la 300, iar 72%, să fie desfiinţat Senatul şi să rămână o singură cameră parlamentară.--fb1
78% dintre români vor ca mandatul preşedintelui să fie redus la patru ani.
Posibilitatea de arestare sau trimitere în judecată a parlamentarilor fară acordul Parlamentului este agreată de 85% din cetăţeni.
Şi tot atâţia sunt de acord să fie stabilită prin lege răspunderea penală pentru membrii Guvernului, în cazul săvârşirii unor infracţiuni în exerciţiul funcţiunii.
Schimbarea Articolului 1 din Constituţie
Iniţiativa UDMR de schimbare a Articolului 1 din Constituţie este contrazisă categoric, 78% dintre români nefiind de acord cu modificarea privind statutul naţional, unitar şi indivizibil al statului român.
Deşi majoritatea subiecţilor consideră că România ar trebui să rămână republică, un procent semnificativ de 20% cred că ţara ar trebui să devină monarhie constituţională, iar dintre aceştia, bărbaţii şi persoanele cu studii superioare aderă mai mult la această idee.
Întrebaţi dacă USL va ţine cont de propunerile opoziţiei pentru modificarea Constituţiei, 62% dintre români consideră că nu.
Pe de altă parte, românii nu sunt siguri nici că USL va ţine cont de propunerile lor şi răspund în aceeaşi proporţie, de 48%, şi cu "da", şi cu "nu" la această întrebare.
Sondajul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, între 19 şi 20 februarie, pe un eşantion de 1.452 de subiecţi şi are o marjă de eroare de plus.
Citiţi sondajul integral pe site-ul IRES.