70 de ani de la Holocaust. Supravieţuitorii Holocaustului, decoraţi de preşedintele Iohannis
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, este marcată, în România şi în multe alte locuri din lume. La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va decora astăzi mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului.
Articol de Radio România, 27 Ianuarie 2015, 08:09
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va decora, astăzi, de "Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului", mai mulţi supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste.
Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, preşedintele Iohannis anunţă că a acordat Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în Grad de Cavaler câtorva dintre supravieţuitorii români, pentru a aduce un omagiu plin de respect tuturor victimelor Holocaustului din al Doilea Război Mondial.
"Amintirea lor rămâne pentru noi ca un avertisment dureros al istoriei", se arată în postarea de pe pagina de internet a preşedintelui.
Premierul Victor Ponta afirmă, la rândul său, că "omenirea nu trebuie să uite niciodată pagina tulburătoare de istorie reprezentată de Holocaust" şi adaugă că respectul pentru diversitate, toleranţă şi libertate sunt valorile care pot preveni asemenea episoade întunecate ale destinului.
De asemenea, la Sighet, în judeţul Maramureş, la Casa Memorială, care adăposteşte Muzeul Culturii Evreieşti, va fi o zi de reculegere.
Potrivit corespondentului RRA, în expunerile de astăzi, istorici şi muzeografi sigheteni vor aminti despre tragedia evreilor maramureşeni, în special a familiei lui Elie Wiesel, născut la Sighet, conversaţia dintre Elie Wiesel şi generalul Vasili Petrenko, pe atunci comandant al trupelor sovietice, care a eliberat Auschwitz la 27 ianuarie 1945, dar şi justificările acestuia despre ofensiva târzie pentru eliberarea lagărului.
De asemenea, va fi prezentat un film tematic, realizat de BBC, despre ororile din lagăr şi mărturiile puţinelor victime rămase în viaţă.
La Casa Memorială "Elie Wiesel" din Sighet sunt deschise şi două importante expoziţii dedicate Holocaustului şi vieţii şi activităţii lui Elie Wiesel, menţionează corespondentul RRA.
Ziua Holocaustului comemorată în lume
La 27 ianuarie 1945, lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei, era eliberat de trupele sovietice.
Astăzi, după 70 de ani, supravieţuitori, şefi de stat şi capete încoronate le aduc omagiu celor peste 1 milion de victime, dintre care 90% evrei europeni, ucişi în această adevărat "fabrică a morţii".
Organizatorii polonezi au reunit momentele de aducere aminte, care se vor derula după-amiază, sub sloganul "Să nu se mai întâmple!"
În cursul dimineţii, Parlamentul Germaniei a ţinut o adunare solemnă, în care preşedintele Joachim Gauck a pronunţat un discurs, iar la Paris, preşedintele François Hollande a participat la o manifestare organizată la Memorialul Holocaustului.
După-amiază, cei doi lideri politici vor fi prezenţi la ceremoniile din Polonia.
Şi regele Filip al belgienilor, însoţit de premierul Charles Michel, se va afla la Auschwitz, la comemorarea celor 70 de ani de la eliberarea lagărului.
De amintit şi că Parlamentul European a comemorat recent împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist, iar preşedintele Martin Schulz afirma că evreii din Europa se tem şi astăzi pentru siguranţa lor.
La Ierusalim, comemorarea celor 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz va avea loc la Memorialul Yad Vashem, în prezenţa premierului Benjamin Netanyahu, informează corespondenţii RRA.