7,8 milioane de gospodării vor beneficia de plafonarea preţurilor la energie
7,8 milioane de gospodării vor beneficia, pentru încă un an, de plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, potrivit unei ordonanţe adoptate joi de Guvern.
Articol de Andrei Şerban, 02 Septembrie 2022, 09:19
Actul normativ vine la pachet cu înfiinţarea unui fond naţional de tranziţie energetică, dar şi cu sancţiuni pentru firmele din domeniu, care cresc artificial preţurile prin intermediul tranzacţiilor succesive, pentru a-şi mări profitul.
Printre noutăţile actului normativ adoptate de Guvern este şi aceea care stabileşte ca IMM-urile şi instituţiile publice să plătească maximum un leu kilowatt-oră pentru 85% din curentul electric consumat.
Excepţie fac spitalele, şcolile şi instituţiile care asigură asistenţă socială şi care vor plăti până la un leu kilowatt-oră pentru tot curentul consumat.
La gazele naturale, clienţii casnici vor plăti maximum 0,31 de lei kilowattul-oră, iar cei non-casnici 0,37 de lei kilowatt-oră, doar dacă nu au depăşit anul trecut 50 de mii de megawaţi pe oră.
Tot ce se consumă peste acest nivel va fi plătit la valoarea de pe piaţă. O altă noutate este aceea că intermediarii care vor vinde la preţuri foarte mari, din cauza unui lanţ mare de vânzări şi revânzări, vor primi o amendă de 5% din cifra de afaceri.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: Faimoasa trecere a energiei electrice de la un trader de la altul şi a ajunge la furnizor, pentru a creşte preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care ANRE-ul acum o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice.
O altă noutate este aceea că domeniul energiei electrice va da o contribuţie de solidaritate, care se va duce într-un fond special destinat energiei.
Această contribuţie se calculează astfel - pentru producător s-a fixat un preţ maxim de 450 de lei kilowattul, iar tot ce depăşeşte această valoare se va duce la fondul special pentru energie, iar pentru intermediari 2% din profit vor rămâne la ei, iar restul este considerată contribuţie de solidaritate.
Impactul bugetar al măsurilor prevăzute în ordonanţa guvernamentală adoptată ieri este estimat la un miliard de lei pe lună, iar dacă aceste sume nu se vor colecta din fondul de solidaritate nou înfiinţat, vor fi completate cu bani de la bugetul de stat, a precizat joi seară premierul Nicolae Ciucă.
El s-a arătat încrezător că prin mecanismele introduse, denumite generic de specialişti un procedeu de menghină, se va evita comportamentul speculativ pe piaţa de energie. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 septembrie, ora 07:01)