67 de spitale, transformate în cămine pentru bătrâni
Guvernul a stabilit o listă de 67 spitale din ţară, care trebuie transformate în cămine pentru bătrâni, a anunţat ministrul sănătăţii, Attila Cseke.
Articol de Petruţa Obrejan, 10 Martie 2011, 12:18
La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat Programul ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, prin care 67 de spitale urmează să fie transformate în cămine pentru bătrâni.
Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi pâna în data de 31 decembrie 2013, şi are drept scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu.
Primarii în subordinea cărora vor funcţiona aceste unităţi sunt obligaţi să se înscrie în program până la sfârşitul acestei luni.
Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a precizat că, în cele 67 de spitale selectate pentru a fi transformate în cămine de bătrâni, lucrează peste 600 de medici şi peste 2000 de asistenţi medicali, însă nimeni nu-şi va pierde locul de muncă.
"Tot ceea ce este necesar pentru un cămin de bătrâni va putea fi preluat acolo, iar toţi ceilalţi, care nu vor fi preluaţi, vom oferi posturi vacante în sistemul sanitar pe aceeaşi specialitate ca a medicului respectiv. Deci, nimeni nu îşi va pierde locul de muncă. Avem nevoie de acest personal calificat", a spus ministrul sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii estimează că, prin acest program se va putea asigura îngrijirea şi asistarea unui număr cuprins între 1.500-4.200 persoane vârstnice, în funcţie de numărul unităţilor reorganizate.
Conform datelor Ministerului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale.
Astfel, la sfârsitul anului trecut erau înregistrate 130 cămine, din care 77 cămine publice cu capacitate totală de 5.304 locuri şi 53 cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1.850 locuri.
În acelaşi timp, numărul solicitărilor pe listele de aşteptare era de 4.180 de persoane.