65% dintre români ar vota pentru demiterea preşedintelui Băsescu
Un sondaj publicat de Institutul pentru Politice Publice arată că preşedintele Traian Băsescu şi PDL sunt în scădere de popularitate.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Iulie 2010, 17:57
65% dintre români ar vota, într-un referendum, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu - se arată într-un sondaj de opinie publicat astăzi de Institutul pentru Politici Publice din România.
Scăderea popularităţii şefului statului a fost cauzată de impactul crizei economice şi de măsurile luate până acum de executiv.
De altfel, 45% dintre români cred că România îşi va reveni din criza economică peste mai mult de cinci ani şi doar 6% cred că revenirea va avea loc anul viitor.
Pe de altă parte, şi PDL se află într-o scădere drastică de popularitate şi la alegerile parlamentare ar obţine doar 12% din voturi, faţă de 40% PSD şi 26% PNL.
Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a comentat pentru RADIO ROMÂNIA cele mai spectaculoase rezultate ale sondajului.
"Partidul Democrat începe să se scrie un unu în faţă - vorbim doar de 12 procente valide astăzi şi devine partidul numărul trei din România, la o distanţă foarte mare de PSD, care ajunge la 40 de procente. De fapt, s-ar putea spune mai degrabă că nemulţumiţii de la PDL, deşi în principiu se spune că sunt oameni de dreapta, au mers mai mult către PSD decât către PNL. Pe de altă parte, este evidentă şi neîncrederea pe care oamenii o au din ce în ce mai mult în preşedintele Traian Băsescu, şi asta este şi normal, pentru că mai degrabă el a fost cel care în ultima vreme a fost portavocea tuturor măsurilor, şi nu neapărat premierul şi preşedintele PDL".
Sondajul IPP a investigat şi care din cei trei candidati la presedinţie în 2009 este considerat cel mai potrivit pentru situaţia curentă din ţară.
Astfel, 43% dintre repondenti l-au indicat pe Crin Antonescu, 32% pe Mircea Geoana si 19% pe Traian Basescu. Alte 6% nu stiu sau nu raspund la aceasta întrebare.
Sondajul de opinie a fost realizat pe un eşantion de 1.040 de persoane în perioada 9-16 iulie, pentru un proiect de cercetare al IPP din România, având o eroare tolerata de +/-3%.