62 de aleşi locali, declaraţi incompatibili de ANI
Agenţia Naţională de Integritate susţine că 50 de primari şi 11 viceprimari au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Decembrie 2013, 10:27
Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul a 62 de aleşi locali din judeţele Galaţi, Gorj, Satu Mare şi Teleorman încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, conflictelor de interese precum şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.
Potrivit unui comunicat al ANI, 50 de primari şi 11 viceprimari au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi.
De asemenea, ANI a constat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către un consilier local, ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor hotărâri ale Consiliului Local privind majorarea contribuţiei publice la bugetul unei fundaţii în cadrul căreia el deţine funcţia de vicepreşedinte.
În plus, doi primari şi un viceprimar sunt acuzaţi de fals în declaraţii, ca urmare a faptului că nu au menţionat în declaraţiile de interese calităţile şi funcţiile deţinute, motiv pentru care ANI a sesizat organele judiciare competente.
Astfel, 23 de primari din judeţul Satu Mare se află sau au fost în stare de incompatibilitate, deoarece au deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de reprezentant al comunei sau oraşul pe care îl reprezintă în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Apaserv Satu Mare SA.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, susţine ANI.
Potrivit Legii nr. 176/2010, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".
De asemenea, conform dispozițiilor art. 292 din Codul Penal al României, "Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".