60% dintre parlamentari ar vota "pentru" interzicerea exploatării cu cianuri
Doar 8% dintre senatori şi deputaţi sunt împotriva rezoluţiei europene care interzice folosirea cianurilor în minerit.
Articol de Dan Carp, 21 Ianuarie 2011, 14:27
60% dintre parlamentarii români ar vota în favoarea interzicerii exploatării cu cianuri, conform unui sondaj al Centrului pentru Politici Durabile, ECOPOLIS, care urmăreşte felul în care sunt transpuse în legislaţia naţională rezoluţiile Parlamentului European.
O astfel de decizie, devenită recomandare pentru ţările membre ale Uniunii, a fost luată în primăvara anului trecut şi priveşte România, în contextul disputei legate de Roşia Montană.
Doar 8% dintre senatori şi deputaţi s-au arătat împotriva rezoluţiei europene prin care s-ar interzice folosirea cianurilor în minerit.
Două treimi dintre parlamentari se declară însă împotrivă, potrivit cercetării.
În acelaşi timp, parlamentarii intervievaţi au păreri diferite strict în privinţa proiectului de la Roşia Montană: mai puţin de jumătate se declară împotriva acestuia, în timp ce aproape 20% sunt de acord cu începerea exploatării, iar o treime nu au nicio părere.
Preşedintele ECOPOLIS, Costel Popa, spune că acest paradox este greu de explicat, dar este posibil ca parlamentarii români să aibă puncte de vedere inedite.
"Poate că au în vedere faptul că exploatarea de la Roşia Montană să se facă, însă nu cu folosirea cianurilor. Este o subtilitate, într-adevăr, pe care noi nu am sesizat-o direct în momentul în care făceam sondajele, însă, teoretic, nu este imposibil. Mai este o problemă, şi anume că o bună parte dintre parlamentari refuză categoric să răspundă pe astfel de teme", a spus Costel Popa.
Sondajul mai arată că partidul care susţine cel mai puternic interzicerea cianurilor este PSD, în timp ce democrat-liberalii se opun în număr mai mare rezoluţiei.
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu se teme că cifrele sondajului ar putea să nu fie reflectate şi în votul propriu-zis.
Daciana Sârbu atrage atenţia că şi demersurile de la Bruxelles s-au împotmolit, în ciuda adoptării rezoluţiei cu o majoritate covârşitoare.
Ea spune că a întrebat Comisia Europeană de ce nu se pronunţă pe acest subiect şi lasă în continuare decizia la latitudinea statelor membre, dar nu a primit niciun răspuns.
Daciana Sârbu spune că, în lipsa unei decizii clare, va fi greu de stabilit care sunt vinovaţii în cazul unui dezastru ecologic.
"Suntem cumva descoperiţi, pentru că, de obicei, acţionăm după ce se întâmplă o catastrofă, nu se ştie exact cine plăteşte în totalitate. De cele mai multe ori sau tot timpul plătesc oamenii, într-un fel sau altul. Din punctul meu de vedere, acesta este principalul motiv pentru care m-am opus întotdeauna acestui proiect, Roşia Montană, şi pentru că nu îmi este foarte clar dacă, Doamne fereşte, se va întâmpla ceva, cine plăteşte, cine acoperă costurile catastrofei, cine gestionează poluarea masivă. Ca întotdeauna, sigur, ne va lua foarte mult timp să căutăm vinovaţii", a spus Daciana Sârbu.
Rezoluţia adoptată anul trecut în legislativul european nu are caracter obligatoriu, însă Parlamentul a invitat Comisia Europeană să propună interzicerea totală a cianurilor în mineritul din ţările membre.