55,4% - promovabilitate la Bacalaureat
Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost mai mare decât cea de la prima sesiune de anul trecut, în 2012 înregistrându-se per ansamblu 44,4%.
Articol de Radio România, 07 Iulie 2013, 11:02
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat după centralizarea tuturor datelor este de 55,4%, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul educaţiei, Remus Pricopie.
La filiera tehnologică promovabilitatea este de 33,9%, la filiera teoretică - 76,8%, iar la cea vocaţională - 66,4%.
Promovabilitatea a fost mai mare decât cea de la prima sesiune de anul trecut, în 2012 înregistrându-se per ansamblu 44,4%, dar şi la filiera tehnologică - 20,4% şi la filiera teoretică - 68,8%, la cea vocaţională fiind de 67,9%.
Ministrul educaţiei a precizat că au fost eliminaţi de la toate cele patru probe scrise 318 elevi, numărul acesta fiind comparabil cu cel din anii anteriori.
Promovabilitatea cea mai amare a fost înregistrată în Brăila - 74,2% şi Cluj - 71%, iar cea mai mică în Ilfov, cu 27,9% şi Teleorman 35,2%.
Cei mai mulţi candidaţi cu media 10 au fost înregistraţi în Iaşi - 12, şi Buzău - 10, iar cei mai puţini în Prahova, Suceava şi Botoşani.
Luni, până la ora 16,00, se vor putea depune contestaţiile, rezolvarea acestora urmând a se face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie, informează Agerpres.
A doua sesiune 15 - 19 iulie
Cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 va începe în perioada 15 - 19 iulie cu înscrierea candidaţilor.
În zilele de 19 şi 20 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală a limbii române, iar între 19 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
În zilele de 20 şi 21 august se vor desfăşura evaluările competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 22 şi 23 august cele ale competenţelor digitale.
Prima probă scrisă - cea la limba şi literatura română - va avea loc în 26 august, fiind urmată de proba scrisă la limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale în 27 august.
Proba obligatorie a profilului se va susţine în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării în 30 august.
Afişarea rezultatelor va avea loc pe 2 septembrie, până la ora 12,00, iar depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi până la ora 16,00.
Contestaţiile vor putea fi rezolvate în zilele de 3 şi 4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să se facă pe 5 septembrie.
Continuă audierile elevilor
La Poliţia Capitalei s-au prezentat până luni la prânz, 30 din cei 46 de absolvenţi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Capitală, chemati la audieri în cazul de fraudă de la bacalaureat.
Asistă la discuţii şi avocatul fostei directoare Costica Vărzaru, arestată preventiv în acest dosar
Parchetul şi Poliţia au creat confuzii prin declaraţii contradictorii.
Parchetul a precizat că nu au fost aduse mandate de aducere pentru elevi, ci doar citaţii, în timp ce poliţiştii au susţinut că există mandate de aducere a elevilor semnate de procuror şi aflate în conformitate cu prevederile legii.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Bogdan Staicu, a declarat că au fost aduse două autocare la Liceul Dimitrie Bolintineanu tocmai pentru a facilita deplasarea elevilor care doreau să fie audiaţi.
Prezenţa autocarelor a generat în acest context altercaţii, între poliţişti şi părinţii elevilor.
Ministrul de interne, Radu Stroe, a anunţat şi demararea unei anchete la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa modului în care au acţionat poliţiştii când au venit să-i ia pe elevi vineri la audieri şi a părintelui posibil bruscat de un angajat al Ministerului Afacerilor Interne.
O altă măsură luată a fost suspendarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, până la încheierea cercetărilor.