50.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea publică
Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor europarlamentare.
Articol de Radio România, 25 Mai 2014, 10:07
UPDATE În contextul scrutinului de duminică, Ministerul de Interne anunţă că serviciile de evidenţă a persoanelor şi-au modificat programul de lucru.
Persoanele care au cărţi de identitate expirate, deteriorate sau şi-au pierdut aceste acte pot merge să solicite un nou document şi duminică, până la ora 21:00.
Procesul de votare pentru desemnarea aleşilor români în Parlamentul European a început, la ora 7.00.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a declarat, duminică dimineaţă,că vor fi sancţionate orice fapte ce încalcă legea în timpul procesului electoral.
"Astăzi, în întreaga ţară, pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice au fost mobilizaţi peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri. 30.000 dintre aceştia au ca misiune paza secţiilor de votare. La sediile secţiilor de votare este interzisă sfătuirea alegătorilor, amenda pentru persoanele care încalcă această interdicţie este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru persoanele care continuă propaganda electorală. În spaţiul de protecţie al secţiei de votare se interzice consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice pe durata votării, respectiv de la ora 7:00 pană la ora 21:00", a spus ea.
Totodată, în Noul Cod Penal sunt prevăzute o serie de infracţiuni electorale sancţionate inclusiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, cum sunt:
Împiedicarea exercitării drepturilor electorale; Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat; Exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals.
Cu aceeaşi pedeapsă, închisoare de la 6 luni la 3 ani, se sancţionează şi persoana care votează de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot.
Toate sesizările referitoare la încălcarea legii vor fi verificate cu maximă atenţie şi obiectivitate.
Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a cerut structurilor Ministerului Afacerilor Interne toleranţă zero în ceea ce priveşte sancţionarea faptelor care au legătură cu procesul electoral.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activat Centrul Operaţional de Comandă cu rol de coordonare şi monitorizare a misiunilor efectivelor MAI din întreaga ţară.
Comandamente operaţionale similare au fost activate în toate judeţele pentru a asigura intervenţia rapidă la toate sesizările privind incidente electorale sau alte situaţii de încălcare a legii.
Dreptul de a vota îl au cetăţenii care au vârsta de peste 18 ani, precum şi cei 579 de români care împlinesc astăzi 18 ani, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog.