42 de aleşi locali, declaraţi incompatibili
42 de aleşi locali, între care primari şi viceprimari din judeţele Sibiu şi Constanţa sunt în situaţie de incompatibiilitate, anunţă Agenţia Naţională de Integritate.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Iulie 2013, 09:49
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că 42 de aleşi locali, inclusiv primari şi viceprimari din judeţele Sibiu şi Constanţa, se află în situaţie de incompatibiilitate .
Inspectorii ANI au constatat că aceştia au exercitat simultan funcţii în administraţia publică şi în conducerea unor societăţi comerciale de interes local .
Potrivit redactorului RRA, Mădălina Verman , este vorba despre 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa şi de 20 de primari din Sibiu, între care primarii oraşelor Năvodari, Eforie, Negru Vodă, Făgăraş şi Avrig .
Potrivit legii "persoanele declarate în stare de incompatibilitate , nu mai au dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani".
"Toţi cei 42 de primari sau viceprimari au încălcat dispoziţiile articolului 87, alineatul 1, litera f din Legea 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local", precizează ANI.
LISTA ALEŞILOR LOCALI ACUZAŢI DE INCOMPATIBILITATE
Primarii şi viceprimarii din judeţele Constanţa şi Sibiu găsiţi în incompatibilitate au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare.
Cu excepţia lui Maricel Cristian Cîrjaliu, Marian Gălbinaşu, Niculae Stan, Cristian Telehoi şi Ion Burcea, toate persoanele evaluate au depus la dosare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, potrivit ANI.
"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective", potrivit legii.
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.